Magazin Novi Sad

Novosađanka pobedila rak, sada pomaže drugima u borbi sa karcinomom

Vesna Imbronjev, po profesiji medicinska sestra, pre 20 godina suočila se dijagnozom tumora. Vesna nije želela da se preda i odlučila je da se bori sa opakom bolešću, a kada je pobedila rak rešila je da pomogne i drugima. Ona je od 2008. godine više od 17.000 žena obučila kako da urade samopregled dojke.

“Kada sam počela da radim u Domu zdravlja u Novom Sadu počela sam da se bavim prevencijom raka dojke. S radom na projektu ‘Dodir za miran san’ počeli smo 2008. godine i od tada smo 17.659 žena obučili o pravilnoj tehnici samopregleda dojke”, kaže Vesna Imbronjev za Tanjug.

Zašto ja?

Pored toga, kao predsednica i osnivač Asocijacije za unapređenje zdravlja, kroz projekat “Buđenje dame”, ova medicinska sestra radi na motivaciji žena kojima je dijagnostifikovan tumor.

“Za žene je jako bitno da vode računa o svom zdravlju, kako o fizičkom, tako i psihičkom. Žene nakon dijagnoze potonu i ne znaju šta ih je snašlo”, kaže Vesna Imbronjev.

Sa dijagnozom tumora suočila se i ona lično. Tada je radila na institutu za onkologiju u Novom Sadu i direktno je bila i učesnik i pomoć ostalima.

“Kada sam se susrela s dijagnozom tumora, prvo sam se zapitala ‘zašto ja’. Iako sam bila medicinska sestra i u svakodnevnom susretu sa ovim oboljenjem, kada se postavi dijagnoza tumora, sve se zaboravi. Tada postaješ jedna mala, ranjiva osoba koja ne shvata šta joj se događa”, objašnjava.

Najveću podršku u tim teškim momentima imala je od svoje porodice, ali i lekara koji su bili uz nju.

Zdrava i srećna žena

Sada vredno svakodnevno radi kako bi pomogla ženama da upoznaju sebe, svoje telo, ali i da ih nauči kako da prepoznaju kada nešto nije u redu.

“Naše radionice su koncipirane tako da mi idemo kod žena. Kod nas žena može da dođe u preventivni centar, ali nama je u interesu da mi dođemo do njih, zato često idemo u radne organizacije gde su zastupljene žene i koje smatraju da nemaju vremena za preglede”, objašnjava Vesna Imbronjev.

Ona dodaje da namenski idu na posao kod žena kako bi im stavili do znanja da tih 15 minuta, koliko je potrebno za samopregled dojke, svaka žena može da odvoji jednom mesečno.

“Sa sobom nosimo i jedan simulator torzoa na kom su prikazane maligne i benigne promene i na tom torzou žena može da nauči kako uradi samopregled, ali i da oseti razliku između benignog i malignog tumora”, dodaje Imbronjevljeva.

Veliki procenat izlečenja

Statistike pokazuju da se preko 70 odsto žena javi lekaru, jer je sama primetila promenu na dojci.

Od deset primećenih promomena na dojci, osam je benigno, a ukoliko se promena primeti na vreme i odmah se žena javi lekaru, procenat izlečenje je preko 90 odsto.

Ako žena nije sigurna na koji način može da obavi samopregled kod kuće, napravljena je mobilna aplikacija “Čekiraj” uz pomoć koje svaka žena može da nauci kako to da uradi.

Vesna sa svojim timom u narednom periodu planira da organizuje edukaciju samopregleda žena iz seoskih sredina, jer, kako kaže, njima je teže da odu kod lekara.

Takođe, brojka od 17.000 je samo početak, pa će nastaviti da radi kako je radila i do sada.

“Na taj način možemo da imamo zdravu ženu, a zdrava žena je zdrava porodica”, rekla je Vesna Imbronjev.

Sandra je izvadila 13 tumora iz tela, a njena herojska priča je beskrajna inspiracija

Čitajte Luftiku na Google vestima

720 Shares
720 Shares
Share via
Copy link