Magazin

Ukinut pritvor majci 2-godišnjakinje koju je mučki ubio njen vanbračni suprug, a ona nemo posmatrala

Krivično van-raspravno veće Višeg suda u Negotinu je ukinulo pritvor Vesni Firulović – majci dvogodišnje Lune Firulović koju je mučki ubio vanbračni suprug majke u noći između 26. i 27.05.2019.

Odluka u ukidanju pritvora od strane Višeg suda u Negotinu sa ovakvim činjeničnim stanjem je zastrašujuća – tim pre što je pritvor mera kojojm se obezbeđuje prisustvo okrivljenog radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Okrivljena Vesna Firulović pored državljanstva Srbije ima i državljanstvo i pasoš Rumunije kao i rodbinu u Austriji te postoji velika mogućnost da će, sada kada joj je ukinut pritvor, napustiti Srbiju kako joj ne bi bilo suđeno za ovo krivično delo u skladu sa evropskom konvecijom o ekstradiciji.

Tokom istrage, a na osnovu obdukcionog nalaza Lune koja je imala svega 2,5 god utvrđeno je da ju je kritične večeri očuh Zoran Albić satima tukao. On je tad u alkoholisanom stanju razbijao stvari po kući, te se dete probudilo i dugo plakalo od straha.

Očuh je dete dugo udarao i obdukcionim nalazom je utvrđeno da joj je tom prilikom zadao preko 30 povreda koje su svaka kvalifikovane kao teške telesne povrede opasne po život, između ostalog i prelom nadlaktice i višestruke prelome lobanje od čega je Luna preminula na licu mesta.

Za to vreme majka Vesna Firulović je bila ispred kuće i, kako je priznala, ništa konkretno nije uradila kako bi spasila sopstveno dete. (nije pozvala pomoć, nije obavestila komšije, nije pokušala da razbije ulazna vrata od kuće koja su bila većim delom od stakla, niti da razbije prozor od prizemlja kuće gde se sve to dešavalo.)

Istragom je takođe utvrđeno, a majka je verbalno potvrdila, da nakon što je videla da joj dete ne daje znakove života nije uradila ništa. Nakon smrti deteta, majka je dva sata sa očuhom razgovarala o tome šta se dogodilo, potom su sakrili tragove i odveli dete u dom zdravlja gde su dežurnim lekarima saopštili da je dete palo sa terase.

Više javno tužilaštvo u Negotinu je podiglo optužnicu protiv Zorana Firulovića za teško ubistvo deteta – za koje se može izreći kazna od 40 godina zatvora, a za majku za krivično delo napuštanje nemoćnog lica za koje se može izreći kazna zatvora od 8 godina.

U optužnici Više javno tužilaštvo u Negotinu tražilo je produženje pritvora i za očuha i za majku koja je videla da joj vanbračni suprug udara dete ali nije ništa učinila da to spreči.

Međutim, pritvor majke je ukinut, te ovim povodom apelujemo da se Vesni Firulović oduzmu putne isprave kako ne bi otišla u Rumuniju i tako se oslobodila suđenja za ovo krivično delo.

Ko je Šefka Hadžić – žena čiju je smrt zbog monstruoznog zločina tražila cela Jugoslavija?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

29 Shares
Share via
Copy link