Beograd Magazin

Vesić u hajci na umetnika koji smatra da je spomenik Stefanu Nemanji svedočanstvo kulturnog i političkog zagađenja Srbije

goran vesic

Pisac i vizuelni umetnik Dejan Atanacković ocenio je da važno prestati da se “to što je postavljeno” na Savskom trgu naziva spomenikom Stefanu Nemanji, već da je u pitanju “smuljani kulturološki hibrid državnog kriminala i režimske propagande”.

„To o čemu je reč, može se definisati isključivo kao glomazni materijalni ostatak teškog kulturnog i političkog zagađenja našeg društva, svesno i planski sprovedenom u delo od strane pohlepne interesne grupe koja u državi ne vidi drugo sem privatni posed i plen, i koja će zarad svog kriminalnog profita i sopstvene megalomanske samovolje uništiti, zagaditi, zatrovati, razoriti i poseći sve što joj se nađe na putu, bilo da je reč o prirodi, kulturnom nasleđu, ili obeležjima nacionalnog i urbanog identiteta“, napisao je Atanacković za list Danas.

Atanacković, koji je predavač na univerzitetu u Firenci, u autorskom tekstu za list naveo je da veruje da je „od ključnog značaja da se politički subjekti koji se uobičajeno nazivaju građanskom i evropskom opozicijom jasno odrede prema svemu što predstavlja akutelnu stvarnost Savskog trga, ali i prema postupcima koji se od njih mogu očekivati po dolasku na vlast, iz kojih nedvosmisleno proizilazi jasan kulturni i politički stav „o budućnosti otelotvorene korupcije od 23 metra i 60 tona“, prenosi N1.

List navodi je da je Atanacković objavio na svom Fejsbuk profilu poziv opozicji da se pred građanima javno obaveže da će po dolasku na vlast ukloniti „sramnu“ statuu na Savskom trgu.

Vesić: Lažna srpska elita

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je Atanackoviću da iz Firence, gde je predaje na univerzitetu, dođe u Beogad i sruši spomenik Stevanu Nemanji „ako je tako hrabar“.

„To je ta prevarantska druga Srbija, ta lažna srpska elita, tako vam ona izgleda. Sedi u Firenci, okružen spomenicima ali zato Srbija ne sme da ima spomenik i poziva druge da ga sruši. Hajde dođi ti da ga srušiš“, rekao je Vesić na TV Hepi.

Kako je rekao, „hvala Bogu, Srbija se okrenula pravim vrednostima i oni više ne mogu da utiču kako će se Srbija razvijati, više ih niko ne sluša, konačno su na svom mestu, tamo gde su uvek bili – u mišjim rupama, jer im interes Srbije nikad nije bio važan“.

On je rekao da će spomenik u sredu uveče svečano otkriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je „jedini srpski lider koji je realizovao ideju da se podigne spomenik Stefanu Nemanji“.

„Iza Vučića ostaće i pamćenje kako je obnovio kulturu sećanja jer se Srbija okrenula svojoj istoriji. Zapanjen sam da još uvek postoje ljudi koji misle da Srbiji spomenik Stefanu Nemanji nije potreban“, rekao je Vesić.

Stefana Nemanju platili smo najmanje 9.000.000€, Vesić: Kao da pitate koliko je koštao Hilandar

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link