Vesti Novi Sad

Veliko kolo čeka potvrdu Ginisa

Najveće kolo je odigrano, sada se još samo čeka zvanična potvrda obaranja rekorda koja stiže iz Londona. Sudije će na osnovu snimaka, i priloženih dokaza odlučiti da li jučerašnje kolo ulazi u Ginisovu knjigu rekorda.  Procedura je prilično komplikovana, a rezultate možemo očekivati u narednih nekoliko dana.

Kolo-dron-snimak
Foto: Veliko kolo

Više od 12.000 ljudi igralo je Veliko Bačko kolo, Katanku i Užičko kolo, neprekidno se držeći za ruke. Četiri novosadska bulevara spojila su se u kolo dugo 6 kilometara, a na ovu manifestaciju stigli su gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Austrije. Ovo je tako postalo i kolo koje je zaigralo najviše naroda i narodnosti, od 7 do 77 godina.

Kolo-za-Ginisa-5-novisad
Foto: Vera Čepić

Marija Kostović doputovala je iz Crne Gore kako bi zaigrala u najvećem kolu za Ginisa. Ona je nakon manifestacije podelila svoje utiske sa nama.

– Bilo je odlično, mi smo svi oduševljeni, i jako nam je drago što smo došli, i bili deo ove manifestacije. Posebno emotivno je bilo kada su se i građani uključili i kada smo zajedno igrali Užičko kolo. Kada smo završili i kada je usledio aplauz, bilo je i suza radosnica – kaže ona.

Pogledajte kako je teklo kolo iz minut u minut

Kolo-za-Ginisa-1-devojke
Foto: Vera Čepić

Dosadašnji Ginisov rekord u ovoj kategoriji je kolo koje je igralo 250 ljudi, pa je novosadska manifestacija zadala težak zadatak svima u svetu. Predsednik kulturno – umetničkog društva Veliko kolo, i glavni organizator manifestacije, Milan Vesečinović, kaže da je zadovoljan kako je protekao jučerašnji dan.

– Sve je proteklo onako kako smo planirali. Veoma sam zadovoljan, i ponosan na sve folkloraše i građane koji su nas podržali. Sada ostaje još da sačekamo i zvaničnu potvrdu rekorda iz Londona – kaže Veselinović.

Kolo-za-Ginisa-6-igraci
Foto: Vera Čepić

Kako bi se zadovoljili kriterijumi Ginisove komisije, svaki igrač juče je na sebi imao bar kod, a na 27 mesta postavljeni su čitači kodova. Kolo je snimano iz vazduha, dronom i iz helikoptera, a u samoj organizaciji je učestvovalo mnogo ljudi, od članova kulturno – umetničkih društava, do volontera, policije, i građana.

Kolo-za-Ginisa-3-deca
Foto: Vera Čepić

Ulazak u najpoznatiju knjigu svetskih rekorda ne donosi nikakve novčane nagrade. Ako želite da se prijavite i oborite neki rekord, moraćete da platite samu prijavu, a ako želite nešto brži proces, možete da platite i izlazak sudija na teren. Ovo košta oko 10.000 evra, a sama procedura zna biti komplikovana, pa mnogi rekordi ostanu neprijavljeni. Druga opcija je da sami pribavite dokaze i pošaljete ih u London, a zatim sačekate zvaničnu odluku i potvrdu.

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link