Žene koje ne jedu meso imaju veću verovatnoću da slome kuk u kasnijim godinama, pokazuju naučna istraživanja, prenosi BBC.
Naučnici koji su, tokom 20 godina, pratili 26.000 žena otkrili su da su vegetarijanke iz te grupe u starosti češće doživljavale takve prelome. Naučnici Univerziteta u Lidsu navode da nekim vegetarijancima možda nedostaje dovoljno hranljivih materija, neophodnih za zdrave kosti i mišiće, što povećava rizik od preloma.
Analizirali su i grupu žena od 35 do 69 godina, kako bi sagledali veze između zdravlja i ishrane. Oko 28% ispitavanih žena bile su vegetarijanke, a 1% njih veganke. Tokom perioda od 20 godina, 822 žene (njih 3%) imale su prelom kuka.
Autori studije, međutim, kažu i da ljudi ne treba da prestanu sa vegetarijanskom ishranom.
– Naša studija naglašava potencijalnu povezanost većeg rizika od preloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, kao i kod svakog tipa ishrane, važno je u obzir uzeti lične predispozicije, kao i to koje su hranljive materije potrebne za uravnotežen i zdrav način života, rekao je vođa studije Džejms Vebster.
On je dodao da vegetarijanska ishrana često podrazumeva niži unos hranjivih materija poput proteina i kalcijuma, kojih obično više ima u mesu nego u biljkama.
– Nedovoljan unos tih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustine kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnijim riziku od preloma kuka, kaže Vebster.
On pak ističe da vegetarijanska ishrana može biti „zdrava ili nezdrava“, baš kao i ona koja uključuje namirnice životinjskog porekla. Naučnici uključeni u projekat rekli su da žene mogu održati zdravlje kostiju ako nemaju manjak kilograma, ako u ishranu dodaju hranjive materije poput vitamina B12 i ukoliko ostanu aktivne.
– Ta studija samo je deo šire slike značaja ishrane i zdravih kostiju i mišića u kasnijim godinama, rekao je koautor studije Daren Grinvud.
Koautorka, Dženet Kejd, rekla je da je to istraživanje važan korak u razumevanju potencijalnog rizika koji bi ishrana zasnovana isključivo na biljnoj bazi mogla dugoročno predstavljati i šta bi se moglo učiniti kako bi se ti rizici smanjili.
Izvor: BBC
Dodaj komentar