Balkan Putovanja

Užas u Hrvatskoj, dečaka (10) u plićaku ubo i otrovao vatreni crv, završio u Hitnoj

O  invaziji vatrenih crva u Jadranu priča se od 2019. godine od kada se i beleže napadi ove otrovne životinje na turiste u Hrvatkoj. Ni ovo leto nije izuzetak pa se isto ponavlja na plaži u hrvatskom letovalištu Rogoznica gde je crv ubo desetogodišnjeg dečaka. Sve se desilo kada se igrao u plićaku.

– Šimun je bio u plićaku sa gomilom ostale dece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mestu ugriza bila je gomila malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu pomoć jer se bol počela širiti i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla i celi sledeći dan, sada je bolje- rekla je dečakova mama medijima.

Inače, vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čoveka s vatrenim crvom najpre treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

– Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je reč o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može povrediti čoveka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru –  objasnila je dr Maja Krželj upozoravajući na opasnost od ovog stvorenja.

Izvor: Nova.rs

Ajkula napala muškarca i spasila mu život: Da mogu, zagrlio bih je

OGLAS

44 Shares
Share via
Copy link