Magazin

Lova koju zgrću Baka Prase, Jala i Buba kaže kako ste vaspitali decu

jala i baba
Printscreen

Ako ste se pitali kakve nam to generacije dolaze, šta ste odgajali i vaspitavali u prethodnim godinama, možda ovaj podatak može otkriti mnogo toga. Samozvani reper Jasmin Fazlić, poznatiji kao Jala Brat, postao je prvi NEŠTO, valjda izvođač, sa više od milion slušalaca na platformi Spotify.

Na osnovu ovakvog jednog podatka teško da se može zaključiti da je čovečanstvo u stalnom napretku, da je sve moderno zaista i poželjno, ali definitivno je neke od nas vreme pregazilo već u ranim tridesetim godinama.

Komercijalni uspeh Jale Brata, Bube Korelija, teško da se može objasniti kvalitetom. Neko bi se možda i usudio da činjenično dokaže kako su ovi reperi zaista bolji u odnosu na recimo Prti Bee Gee. O ukusima ne treba raspravljati, ali Jala i Buba su samo nastavak zone sumraka koja nas ne napušta još od devedesetih.

Moja generacija bila je otrovana „Siti rekordsom” i agresivnom ružičastom produkcijom, koja je sada evoluirala, prilagodila se i apdejtovala u još gori žanr koji ne zaslužuje ni spominjanje imena. Da li je za sve kriva pojava panka? Pitanje bolno i za razmišljanje. Umesto talentovanih pevača ili muzičara koji zaista znaju da sviraju dobili smo pank.

Pank je otvorio vrata i manje talentovanim ljudima omogućivši im da postanu priznati muzičari, jer su od muzike iznenada postali važniji stav i upućena poruka. Problem je što su kroz ta otvorena vrata prošli i mnogi koji nisu imali ni stav ni poruku, već samo novac kao interes.

Iz svega toga, rodio se džiberaj i dizelaštvo koje danas dobija svoju još gadniju formu. Jer nekada su i ‘zeldiji’ umeli da budu makar malo simpatični, makar i da nasmeju, svojom uličnom inteligencijom.

Deca su danas okrenuta Baki Prasetu, momku koji ima skoro dva miliona pratilaca na Jutjubu. Zorannah je napravila pravu pometnju na Beogradskom sajmu knjiga pre nekoliko godina, a mladi su očigledno mnogo više prepušteni na milost i nemilost industriji zabave nego kulturnim sadržajima.

Svako vreme nosi svoje heroje, a danas su to očigledno Jala, Buba i Prase. Pitanje je kako će indoktrinacija ovih uzora uticati na buduće nosioce naših društava koja odavno žive bez reda i poretka. Porazno je da mladi nemaju onu nezasitu potrebu da razvijaju svoja čula, duh, maštu i talente, da otkrivaju svet koji može biti tako misteriozan i tajnovit, istovremeno prelep i zastrašujuć, već ih samo zanima vrlo plitak sadržaj koji deluje zatupljujuće i u principu ne služi ničemu.

Dovoljno je da pogledate broj pregleda koji beleže svi ovi ‘influenseri’ i “muzičari”. Sve će vam se samo kazati. Mi smo još i dobri čime se sve trujemo. Samo mi je dece žao jer nemaju roditelje.

Jala Brat i Buba Koreli su nekada pozivali na vešanje Srba, danas im se srpski novac ne gadi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


431 Shares
431 Shares
Share via
Copy link