Magazin Srbija

Vaspitači iz cele Srbije organizuju protest, traže veće plate i bolje uslove

Protest vaspitača
Foto:Privatna arhiva

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja najavili su održavanje protestnog skupa 20. marta, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, i šetnju do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nezadovoljni što nadležni ne rešavaju brojne probleme u toj delatnosti.

Prema, do sada, dostupnim informacijama, Novi Sad najverovatnije neće biti učesnik ovog protesta, iako se vaspitači u Radosnom detinjstvu sureću sa mnogobrojnim problemima. Jedan od njih je i taj da Novi Sad prednjači u Srbiji po broju dece upisane preko norme. Znači, oni su najopterećeniji, a i naša deca borave u prekobrojnim grupama.

U toku su predprotestne atktivnosti, sindikat je pokrenuo prikupljanje potpisa za podnošenje peticije za izmenu i dopunu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Peticija je dostupna na sajtu Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a na Trgu Nikole Pašića od 9. do 12. marta biće postavljeni štandovi na kojima će svi zainteresovani građani moći da je potpišu.

Štandovi će biti postavljeni i u drugim lokalnim samoupravama, a sindikat poziva javnost da se solidariše sa zaposlenim u predškolskim ustanovama i podrži njihove zahteve.

– Za donekle dostojanstven život naših radnika potrebno je pet milijardi dinara godišnje, koliko treba da bi se uredba korigovara. Najviša zarada u predškolstvu koju imaju vaspitači sa visokom stručnom spremom je 66.000 dinara, što je ispod prosečne plate zaposlenih sa istim stepenom stručnosti u školama. Ukoliko bi se uredba izmenila njima bi plata porasla na 70.000 dinara – rekla je za naš portal Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona ističe da su najveća povećanja tražena za kuvare i vozače, koji u drugim delatnostima imaju mnogo veće plate, pa ih je sve teže zadržati u predškolskim ustanovama.

Prema predlogu sindikata, plata kuvara sa četvrtim stepenom stručnosti bi sa 31.000 porasla na 48.000 dinara, a sa petim stepenom sa 40.000 na 51.000 dinara, dok bi vozač zarađivao 48.000, a sada prima 34.000 dinara.

Loš materijalni položaj zaposlenih u predškolstvu Bosiljka Jovanović ilustruje podatkom da su svi do koeficijenta devet – na minimalcu.

Nisu plate jedino što tišti radnike u predškolskim ustanovama.

Protesti vaspitača
Foto: Privatna arhiva

Jedan broj lokalnih samouprava i dalje ne želi da prizna odgovarajući koeficijent doškolovanom kadru, među kojima je i Sremska Mitrovica, na čijoj se teritoriji nalazi akademija za školovanje vaspitača, ukazuje Jovanović.

Navodi i da godinama ne uspevaju da reše problem da Pedagoški fakultet u Užicu izda potvrde o ekvivalenciji stečenog zvanja sa zvanjem master.

Jovanović podseća da je sindikat organizovao protest 14. februara i da svi zahtevi koje su tada uputili Vladi Srbije i resornim ministarstvima ostaju na snazi i biće ponovo predati, zajedno sa peticijom.

Kako saznajemo od člana Republičkog odobora Sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Gordane Godunc Glavić u Novom Sadu je u toku je prikupljanje potpisa koji će biti prosleđeni Sindikatu predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.

Da li će biti i u našem gradu organizovani protesti za sada ostaje nepoznanica.

Svakako republička centrala snosi troškove i organizuje autobuse za zaposlene u  svim gradovima koji budu želeli da im se priključe i podrže proteste.

Nezadovoljni vaspitači najavili štrajk u vrtićima i protest ispred Vlade Srbije

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
247 Shares
247 Shares
Share via
Copy link