Magazin

Valjevka Kosara u 102. godini postala najstariji član Gradske biblioteke

kosara valjevo
Foto: Printscreen

Sa 102 godine Kosara Savkić Antić se vratila iz Amerike u Srbiju sa namerom da u rodnom Valjevu provede ostatak života.

Kosara živi u domu za stare i prvo što je poželela jeste da se učlani u Gradsku biblioteku kako bi lakše dolazila do željenih knjiga.

Ta gospođa koja je imala poznatu fotografsku radnju otišla je 1964. godine u Ameriku. Posle 59 godina, u Čikagu je ostavila porodicu i odlučila da se vrati u zavičaj. U 102. godini života, bez čitanja i dobrih knjiga ne može i zato je rešila da postane član Gradske biblioteke u Valjevu, navedeno je na Fejsbuk stranici Zanimljivo.

– Ja volim da čitam. I imala sam biblioteku lepu, pre rata, ali mi je to oduzeto. Tata je imao celo „Nolitovo“ izdanje i sve srpske pisce. Sve nam je to uzeto, navodi ona.

Kosarina ćerka živi na Floridi. U Valjevu je otkupila kuću u centru grada koja im je posle Drugog svetskog rata oduzeta, ali najstarija Valjevka ipak se opredelila za smeštaj u domu.

– Kad sam razmišljala sve u svemu mislim da sam napravila dobar izbor. Zadovoljna sam. Sasvim je sve dobro. Svi su ljubazni i fini.

Zimske dane, Kosara iskoristi da se prošeta centrom Valjeva i seti se mladalačkih dana kada su se mnogi Valjevci fotografisali u njenoj radnji.

Izvor: Zanimljivo

Najstarija žena na svetu sa 122 godine jela je čokoladu, pila vino i dala genijalan savet za život

24 Shares
Share via
Copy link