Magazin Srbija

Za 2 ‘Jelena’ i špricer kleštima vadi zub u parku – samo zini i ćuti (VIDEO)

Vadjenje zuba u parku
Foto: Printskrin/Instagram

Snimak vađenja zuba kleštima za odvrtanje šrafova, komunikacija pacijenta i „doktora“ kao i „ordinacija“ u kojoj se sve događa najviše podseća na skeč koji bi se kao kuriozitet mogao puštati stranim turistima željnim avanture a pod nazivom „Šta sve možete doživeti samo u Srbiji“.

Naime, kako prenosi portal 24sedam, na snimku se vidi „pacijent“ koji sedi pored dve flaše piva i „doktoru“ pokazuje koji zub bi trebalo da izvadi.

Pero, samo zini i ćuti

Iako se čini da se u nekom momentu dvoumi da li da pristane na ovaj „zahvat“, samozvani stomatolog ga ubeđuje rečima:

– Hoćeš da te boli noćas? Hoćeš da te boli noćas? – nakon čega čovek popušta.

A onda „doktor“ kleštima „papagajkama“ hvata zub i naglim pokretom druge ruke čupa ga iz korena.

– Jel te bolelo? Jel te bolelo? – viče slavodobitno dok mu „pacijent“ pruža ruku u znak priznanja za „dobar rad“.

–  Za 350 dinara… tri piva, špricer – objašnjava autor snimka kolika je cena ovog vađenja zuba.

Jeste smešno, ali nije naivno

Međutim, stomatolog Dušan Ostojić kaže da ovo sve možda izgleda kao dobar skeč, ali je izuzetno opasno.

– Klipovi u kojima se u ulozi stomatologa pronađu pojedinci sa majstorskim kleštima u rukama, oraspoloženi čašicom ljute, među gledaocima izazivaju smeh. To se često deli kroz gotovo sve društvene mreže kao originalan klip. Na prvi mah se sve to učini kao jedan dobar skeč, ali budite sigurni da to nije tako. Vađenje zuba izvan ordinacije, bilo to u prirodi, kod brice ili veterinara, ispred prodavnice za opkladu među pijanim domaćinima, za ljude može biti itekako kobno – kaže Ostojić.

On naglašava šta sve može da pođe naopako pri ovakvom „zahvatu“.

– Pod pretpostavkom da onaj ko vadi zub primeni sva pravila stomatološke struke, ostaje ozbiljan problem u vidu potencijalne infekcije. Klešta nisu sterilna, mesto gde se zub vadi nije higijenski predviđeno za bilo koju krvavu intervenciju, prepuno je je mikroorganizama koji mogu lako dospeti u organizam čoveka i izazvati ozbiljnu infekciju. Uz to treba dodati i da ruke majstora nisu dezinfikovane pa se infekciji pridružuju i potencijalne bakterije sa ruku. Dakle niz potencijalnih izazivača infekcije je dug i zasiguran da u najgorem slučaju izazove i sepsu – kaže stomatolog.

Moguće krvarenje i lom vilice

Ostojić dodaje da postoji i mogućnost nastanka krvarenja.

– Koliko god stomatolog bio iskusan, uvek na umu ima mogućnost da će posle vađenja zuba doći do krvarenja. Krvarenje u uslovima neprikladnim za vađenje zuba može nastati iz nekoliko razloga. Prilikom vađenja, zubar u pokušaju, može zahvatiti malo veći krvni sud, preseći ga i otvoriti put nastanka ozbiljnog problema u vidu krvarenja koje za par sekundi ispuni čitavu usnu duplju – kaže on.

 

Dodaje da previše snažnim potezima može doći do loma dela vilice što može biti razlog nastanka najupornijih krvarenja koje nazivamo koštana krvarenja, a za koja dobro znamo da su obilna i uporna.

– Uz to krvarenje može nastati jer pacijent pije lekove za razređivanje krvi, pa i u slučaju da nema povrede ni mekih ni koštanih tkiva, usled jednog običnog vađenja, dođe do neobično dugog krvarenja, koje može biti kobno. Treća komplikacija koja može da se desi je prelom vilice. Naime pojedini delovi gornje i donje vilice su anatomski tako građeni da su itekako osetljivi na silu vađenja zuba, pa se može desiti da primenom i minimalno jače sile od dozvoljene dođe do naprsnuća ugla donje vilice ili preloma dela gornje vilice u predelu umnjaka. Takvi prelomi zahtevaju ozbiljan hirurški pristup, a ako se terapija ne primeni na vreme mogu nastati trajne posledice u vidu otežanog otvaranja usta, trnjenja u predelu donje vilice ili čak do infekciju sinusnog prostora – kaže Ostojić i dodaje:

– Dakle pre nego se upustite u zabavu zvanu vađenje zuba motorcanglama, kleštima za elektro struku, setite se da ćete možda uštedeti 1.500 dinara, zasigurno zabaviti deo naroda ali i biti u potencijalnoj opasnosti da dobijete ozbiljnu infekciju, obilno krvarenje ili prelom vilice koji će vas ubediti u to da je od male šale nastao veliki problem – zaključio je stomatolog.

Izvor: 24sedam

Džoni Dep koji na srpskom psuje s papagajem je najsmešniji snimak dana

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap