Magazin

Srpski roditelji u žestokom sukobu – da li đaci treba da ustaju kada nastavnik uđe na čas

skola-deca-ucionica

Sveopšta debata pokrenuta je na društvenim mrežama o tome da li bi đaci trebalo da ustaju kada u učionicu ulazi nastavnik ili učitelj.

Pojedini roditelji su zgranuti nad činjenicom da ovo više nije obavezno, dok drugi smatraju da nikada nije ni trebalo da ustaju.

Jedni veruju da je u pitanju puko ispunjavanje forma bez smisla, dok drugi tvrde da smo blizu toga da „nastavnici ustanu kad deca ulaze u učioniocu“.

komentari
Foto: Društvene mreže/zadovoljna.nova.rs

Portal Zadovoljna pred ovu dilemu stavlja svoje čitaoce ali i nastavnike pa na njihovo pitanje da li u Petoj beogradskoj gimnaziji učenici ustajanjem pozdravljaju profesore, profesorka srpskog Ivana Tatović Popović odgovara da to uglavnom zavisi od toga „kako ih je ko izdresirao“, ali da većina uglavnom ne očekuje tu praksu.

S druge strane, Ljubinka Boba Nedić, profesorka engleskog jezika iz Aranđelovca i autorka bloga Klotfrket, smatra da je ovo još jedan relikt iz doba „eh, u moje vreme…“.

– Ovo nije moje vreme, već vreme mojih đaka. Meni je ustajanje potpuno nebitno jer ga smatram površnom formom, iza koje nužno ne stoji i istinsko poštovanje nastavnika. Neuporedivo mi je važnije to što kada kažem – dosta smo se smejali, sada radimo – moji učenici to poštuju, smire se, i usredsrede na rad. Čini mi se da su i nastavnici malo izgubili kompas, tražeći pogrešne načine za iskazivanje poštovanja, tražeći da im država vrati dostojanstvo. Poštovanje se zarađuje, a dostojanstvo je lična kategorija. Ako ga imaš, niko ti ga ne može oduzeti. Ako ga nemaš, država nema ništa s tim – kaže Nedić za Zadovoljnu.

Što se roditelja tiče neki od komentara, pored pomenutog su sledeći:

„Logična posledica opšteg stanja u društvu“, „Slika kućnog vaspitanja“, „Pa, ako do podne ne znaju da li su dečak ili devojčica, ne znaju ni da se ophode, Ne treba da ustaju“, Zašto bi ustajali“.

Izvor: zadovoljna.nova.rs

Revoltirana nastavnica svim učenicima zaključila 5 i navukla na sebe gnev roditelja

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link