Magazin

U gadnom ste sosu ako čekate na odlazak u penziju, a imate manje staža od ove brojke

fabrika radnice
Foto: Printscreen

Na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje navedeno je da je jedan od uslova za odlazak u penziju najmanje 15 godina radnog staža. Baš zbog toga čak 150.000 građana Srbije starijih od 65 godina nema pravo na penziju, pokazuje poslednja analiza Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Bilo da nisu radili uopšte ili ih poslodavac nije prijavio, da li su poreze i doprinose uplaćivali 10 godina ili 6 meseci – pravo na penziju nemaju, a novac koji su kroz državne namete uplaćivali im se ne vraća.

Dakle, 15 godina staža je uslov, a jedina mogućnost da građani sa nekoliko godina kraćim radnim vekom dobiju bilo kakvu penziju je da uplaćuju dobrovoljno penzijsko osiguranje, prenosi Kurir.rs.

Što se tiče uslova za penzionisanje, pored 15 godina staža, za muškarce je to i 65 godina života, a za žene 63,5. Takođe, bez obzira na pol, građani mogu da odu u penziju i kada dostignu 45 godina radnog staža, bez obzira na to koliko su stari.

Ko je radio makar i godinu dana manje od 15, ili radio neprijavljen, nema pravo na penziju. Ipak, postoji rešenje, ali samo za one ljude kojima do ispunjavanja te donje granice fali do dve godine staža. Naime, oni koji su radili 13 ili 14 godina, mogu da zatraže pomoć države.

Rešenje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje

Kako je nedavno objasnio predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad i naučni saradnik na Institutu za radno pravo, dr Mario Reljanović, „spas“ nudi osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

To osiguranje zapravo je jedan od doprinosa koja plaća svaki poreski obveznik, odnosno njegov poslodavac. Dakle, pored zdravstvenog, penzionog i invalidskog osiguranja, poslodavac isplaćuje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti, u iznosu od 0,75 odsto.

U praksi, to znači da građanin koji je radio 13 ili 14 godina, može da bude u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U tom periodu, građanin prima, svakog meseca, malu naknadu, a Nacionalna služba u tom periodu takođe uplaćuje poreze i doprinose. Nakon te dve godine, ili manje, zavisno od toga koliko građaninu fali do penzije, ostvaren je uslov – penzija je zagarantovana.

Naravno, postoji i caka. Kako ističe Reljanović, postoje specifični uslovi koje građanin mora da ispunjava kako bi uopšte mogao da se nađe u toj evidenciji. Jedan od tih uslova je da su doprinosi za slučaj nezaposlenosti bili uplaćivani 12 meseci neprekidno, ili 12 meseci sa prekidima, ali „unutar“ 18 meseci.

Takođe, pažnja se obraća i na razlog odlaženja sa poslednjeg radnog mesta. Tako građanin u evidenciji može da se nađe ako je bio tehnološki višak, ako je firma u kojoj je radio prestala da postoji, ako mu je istekao ugovor na neodređeno, a poslodavac ga nije produžio i slično.

– Međutim, ako je zaposleni sam dao otkaz, gubi to pravo, objasnio je Reljanović.

U svakom drugom slučaju, građani Srbije nemaju pravo na penziju, makar ona bila i minimalna. To znači da, ukoliko je neko bio zaposlen 5, 10 ili 12 godina, a za to vreme njegov poslodavac uredno plaćao poreze i doprinose – državu to ne zanima.

Nijedan dinar od iznosa koji je uplaćen u PIO fond zaposleni neće dobiti ukoliko nema dovoljno godina staža.

Što se tiče drugih rešenja, za njih građani Srbije moraju dodatno da plate. U pitanju su uplate u dobrovoljne penzijske fondove, bilo privatne, bilo državne.

Šta kaže zakon?

Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti nalaže da su upravo građani kojima fali do dve godine staža za penziju, jedna od grupa koja ima pravo na korišćenje novčane naknade po osnovu nezaposlenosti.

– Novčana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, piše u Zakonu.

Ističe se da korisnik novčane naknade ima pravo na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Ipak, ti doprinosi sadržani su u novčanoj naknadi i plaćaju se na teret lica koje je prima, odnosno građanina koji pokušava da „dogura“ do 15 godina staža. Takođe, naknada može da bude najmanje 22.390, a najviše 51.905 dinara mesečno.

Izvor: Kurir.rs

Kad imaš platu od 300 €, čekaju te penzija od 14.000 i recka na pijaci

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link