Magazin

Čuvar se smorio na poslu pa crtao po slici vrednoj 1,3 miliona evra

ahhaha
Printscreen

Kakvu sve štetu može izazvati dosada vrlo često ni sami nismo svesni, a radnik obezbeđenja u jednoj ruskoj galeriji je upravo iz dosade napravio izvanrednu glupost i time još jednom potvrdio stanovište da je ljudska glupost neuništiva.

Naime, čuvar je iz čiste dosade, tokom svog prvog radnog dana, oštetio čuvenu avangardnu sliku “Tri figure” Ane Leporskaje nakon što je po njoj crtao hemijskom olovkom. Njemu su pažnju privukle bezlične figure koje se nalaze na ovom skupocenom umetničkom delu, te je odlučio da ih malo “doradi”. Umetnina se sada nalazi na restauraciji, javljaju mediji iz Rusije.

Oštećenje slike, koja je u vlasništvu Tretjakov galerije u Moskvi, primetili su posetioci još u decembru, ali zbog „malih“ oštećenja policija nije htela da reaguje, međutim sada je utvrđeno ko je bio vandal, piše Gardijan.

„Tri figure“ Ane Leporskaje naslikane su između 1932. i 1934. godine i bile su osigurane na 75 miliona rubalja (1.3 miliona dolara, 740.000 funti). Delo je bilo izloženo kao deo izložbe apstraktne umetnosti u Predsedničkom centru Boris Jeljcin u Jekaterinburgu.

Aleksandar Drozdov, izvršni direktor Jeljcin centra, nije identifikovao čuvara u izjavi, ali je rekao da je radio za privatnu kompaniju za obezbeđenje i da je otpušten. Kustos izložbe, Ana Rešetkina, rekla je da je slika vandalizovana „olovkom marke Jeljcin centar“.

– Njegovi motivi su još uvek nepoznati, ali administracija veruje da je to bila neka vrsta propusta u razumu – rekla je Rešetkina.

Mastilo je malo prodrlo u sloj boje, “pošto titanijumska bela koja se koristi za farbanje lica nije prekrivena autorskim lakom, kao što je to često slučaj u apstraktnom slikarstvu tog vremena”, napisao je Ivan Petrov u “Art Newspaper”.

“Na sreću, vandal je crtao olovkom bez jakog pritiska, pa stoga reljef udaraca u celini nije narušen. Leva figura je takođe imala mali sloj boje na licu”, piše Petrov.

Vandalizam su 7. decembra prvo primetila dva posetioca koji su podigli uzbunu sa službenikom galerije. Slika je uklonjena sa izložbe i vraćena u Tretjakov galeriju u Moskvi.

Stručnjaci za restauraciju u Tretjakovu procenjuju da bi restauratorski radovi koštali 250.000 rubalja (4.600 dolara).

Jeljcin centar je prijavio štetu policiji 20. decembra, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Jekaterinburga prvobitno odbilo da podnese tužbu jer je šteta procenjena kao “neznačajna”. Ruski mediji su preneli da se Ministarstvo kulture kasnije žalilo kancelariji generalnog tužioca na nereagovanje, a prošle nedelje je policija objavila da je otvorila istragu. Osumnjičenom preti novčana kazna i zatvor do tri meseca.

Jeljcin centar je od tada postavio zaštitne ekrane preko preostalih dela na izložbi.

Ovo nije prvi put da je slika vandalizovana u Rusiji: 2019. je muškarac osuđen na dve i po godine zatvora nakon što je “napao” sliku Ivana Groznog u Tretjakovu, otkinuvši je motkom od barijere koja štiti delo. Isto delo je 1913. godine takođe napao psihički bolesnik koji ga je tri puta prerezao nožem.

Izvor: Nova.rs/Gardijan

Bleki je bio topla duša rock&rolla koju je oteo još jedan demon razljuđenosti

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

663 Shares
663 Shares
Share via
Copy link