Vesti Novi Sad

Oni su 1948. upisali Karlovačku gimnaziju, a danas su opet zajedno

Iz Karlovačke gimnazije su izašli kao maturanti 1952. godine, i to je bila prva generacija učitlja u novoj Jugoslaviji. Nisu mogli da biraju gde će u službu, to je određivala država. Bilo ih je 118, a na proslavu godišnjice mature, ove godine ih je u Sremske Karlovce došlo osmoro.

Nekadašnji đaci Učiteljske škole, koja je radila u zgradi Karlovačke gimnazije, a koji su je završili 1952. godine, okupili su se prve subote u junu u Sremskim Karlovcima da proslave 65-godišnjicu mature.

Maturanti Sremski Karlovci godišnjica
Maturanti Karlovačke gimnazije 65 godina kasnije | Dnevnik / privatna arhiva

Na ovogodišnji susret došlo je njih osmoro, pet „devojaka“ i tri „momka“. Nakon što su se svi okupili kod česme Četiri lava, zaputili su se u restoran „Dunav“, gde poslednjih godina svakog prvog juna evociraju uspomene na đačke dane.

Prema rečima jednog od njih, Nikole Ćirića iz Bačke Palanke, daleke 1948. godine Učiteljsku školu upisalo je 118 učenika.

Veliki deo njih proveo je ceo radni vek u prosveti. Bili su generacija učitelja koja nije imala uticaj na izbor mesta u kojem će raditi pošto je to određivalo ministarstvo, tako da su mnogi profesionalnu karijeru započinjali daleko od rodne grude, najčešće po Bosni i Kosovu.

gimnazija-karlovci
Foto: Aleksandar Milutinović

To nije uticalo na njihov odnos prema profesiji za koju su školovali i misiji koju su obavljali.

Generacija su o kojoj je i izdata knjiga pod jednostavnim naslovom „Maturanti Mešovite učiteljske škole u Sremskim Karlovcima“, čiji autor je mr Boško Brzić, jedan od trojice momaka pristiglih na jubilarnu 65-godišnjicu mature.

POVEZANO: Sve što niste znali o Sremskim Karlovcima

28 Shares
Share via
Copy link