Svet

Unuk ozloglašenog naciste uhapšen u Austriji, držao 6-oro dece zatvorene u podrumu

Austrijska policija
ilustracija, Foto: EPA

Pripadnici austrijske policije bili su šokirani prizorom koji su su zatekli u porodičnoj kući Toma Landona, unuka jednog od glavnih protagonista Holokausta i bliskog Hitlerovog saradnika, nakon što su u podrumu zatekli zatvorenu njegovu decu.

Landon (54), čiji je deda bio zloglasni Ernst Kaltenbruner, osnivač koncentracionog logora Mathauzen, otac je šestoro dece mlađe od sedam godina, a sumnjiči se da ih je zatvarao u podrum, piše „Daily Mail“, a prenosi Nova.

Policija ga je uhapsila nakon što je fizički napao policajce koji su došli da ga ispitaju o uslovima u kojima živi njegova porodica u Obricu, stotinjak kilometara severno od Beča.

Komšije su pozvale policiju nakon što su čuli plač iz podruma kuće u kojoj Landon živi sa 40-godišnjom suprugom i njihova tri sina i tri kćeri.

Dvoje radnika Socijalne službe došli su da provere decu i policija navodi da ih je muškarac napao biber sprejom i da je blokirao vrata podruma. Radnici su pozvali policiju i tokom pretrage pronašli su ženu i šestoro dece.

Policija je takođe pronašla nekoliko komada naoružanja, uključujući pištolj, samostrel i vazdušno oružje.

Prema policijskim podacima, deca su rođena u Engleskoj i nisu zvanično prijavljena u Austriji.

Landona su zadržali u pritvoru, nakon čega su ga pustili bez podignute optužnice.

Landon je rekao da je incident deo osvete lokalnog zvaničnika Eriha Grejla koji se nije slagao s njihovim povučenim stilom života.

Landonov deda Kaltenbruner bio je vođa SS-a u Austriji i kasnije policijski šef u ratnoj Nemačkoj, odani sledbenik Adolfa Hitlera, kao i jedan od glavnih protagonista Holokausta.

Osnovao je koncentracioni logor Mathauzen, prvi takve vrste u Austriji, u kojem je ubijeno oko 90.000 ljudi.

Landon je navodno član pokreta „Rajhzburger“, grupe ekstremnih desničara koji veruju da nemačko carstvo još uvek postoji, kao što je bilo pre Drugog svetskog rata.

Izvor: Nova

Stanislava rekla ‘NE’ nacističkom doktoru smrti i spasila 3.000 beba iz Aušvica

60 Shares
Share via
Copy link