Ljubimci Magazin

Komšija ukrao detetu ponije, 8 meseci ih držao u podrumu

LEBANE-PONI_850x
Foto: Jugmedia

Radovan Filipović Raša iz Lebana, rodom iz Leca kod Medveđe, kupio je dva šetlandska ponija kada je njegova supruga Jelena ostala u blagoslovenom stanju. Hteo je da dečaka sačekaju lepe i pitome životinje i da odrasta sa njima, ali i sa drugim životinjama koje čuva u svom prostranom dvorištu u Lebanu.

I tako je bilo. Beba Luka se za njih vezao već sa dva do tri meseca, a kada je progovorio, prve jutarnje reči bile bi mu – ocu poni. Nažalost, desilo se nešto strašno 10. avgusta prošle godine.

– Ustao sam ujutru i video otvorenu kapiju. Otrčao sam do staje gde su bili poni sa drugim životinjama i video da samo njih nema. Mislio sam u prvom trenu, ali i naredna tri meseca da su sami izašli i zalutali negde – priča za JuGmediu Radovan.

Prešao je sva sela od Lebana do Radan planine, od Lebana do Leskovca, prema Vučju i Vranju, ali njegove i Lukine ponije niko nije video.

– Onda sam počeo da sumnjam da su ukradeni, pa sam obilazio sve stočne pijace, sve do Niša i nigde ih nije bilo. Objavljivao sam i na društvenim mrežama, preklinjao i molio. Celo Lebane je znalo za našu muku – priča dok mu glas podrhtava.

Poni konje, objašnjava naš sagovornik, karakteriše dobroćudna narav i pitomo ponašanje. Veoma su inteligentni i druželjubivi, posebno u blizini dece, pa ne čudi što se mali Luka vezao za njih, prenosi Jugmedia.

Iznenada se desio obrt. Na Onlajn pijaci Leskovac video je pre pet dana oglas na kome se nude na prodaju njegovi poniji po ceni od 1.100 evra, iako je njihova vrednost 300 evra više. Čovek koji je prodavao ponije je iz okoline Leskovca.

– Odmah sam stupio s njim u kontakt, otišao kod njega i video naše ponije, igladnele, olinjale, izmučene, ali znao sam svaku njihovu šari u svaku tufnu.

Ispostavilo se da je tom čoveku ponije prodao komšija Filipovića za 500 evra. Slučaj je prijavljen policiji i sada je on u rukama tužilaštva, a Radovan ne krivi trgovca iz okoline Leskovca jer je i on prevaren.

No, kada su poni posle osam meseci potrage i tuge stigli u dvorište Filipovića, bilo je potrebno da se operu, istimare i nahrane. Tek onda su malog Luku odveli da ih vidi.

– Zaista nisam u stanju da opišem njegovu i radost njegove majke i moje supruge Jelene. Luka ih, na naše iznenađenje, nije zaboravio. Grlio ih je i ljubio, dok su nama zuze išle od sreće gledajući jedno malo dete i njegovu ljubav.

Inače, Radovan u svom dvorištu čuva i psa i mačke i druge životinje, pa svoju ljubav prema životinjima, stečenu u Lecu, preno je na surugu i sinčića.

– Deca su u gradu otuđena. Osim za pse i mačke ne znaju za druge životinje – kaže.

Šetlandski poniji, inače, vode poreklo od konja koji su živeli na Šetlandskim ostrvima još pre nove ere. Kada su Normani napali ova ostrva, sa sobom su odneli i poni konje. Ovi konji su ukrštani sa lokalnim krdima, što je stvorilo Šetlandskog ponija kakvog ga znamo danas.

Izmučenu kobilu Gretu spasila pred vratima klanice i dala joj drugu šansu za život

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

136 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap