Balkan Magazin

Bez rominga u Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i na Kosovo

roming-letovanje

Na području Zapadnog Balkana danas se ukida naknada za roming za mobilnu telefoniju. Ukidanje rominga deo je sporazuma u koji su uključeni Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Ukidanje rominga podrazumeva da su cene poziva i sms poruka iste kao u Srbiji.

Ukoliko, pak, idete u Grčku budute oprezni – roming nije ukunut iako se i to najavljivalo, ali su operateri snizili cene.

Problem je, podetimo, nastao zbog toga što Grčka kao članica EU podleže međunarodnim ugovorima koji ne dozvoljavaju regulaciju cena kao što je to urađeno na teritoriji Zapadnog Balkana.

Regionalni sporazum o romingu potpisan je u aprilu 2019. godine u Beogradu na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, prenosi N1.

U prvoj fazi primene Regionalnog sporazuma cene rominga su smanjene izmedju 83 i 96 odsto na celom Zapadnom Balkanu, a od danas, kada sporazum u potpunosti stupa na snagu, roming se ne naplaćuje.

Pretvaranje Zapadnog Balkana u zonu bez rominga biće svečano obeleženo 1. jula uveče koncertom na Prespanskom jezeru na kojem će nastupiti bendovi i di-žejevi iz celog regiona, u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i uz podršku vlade Severne Makedonije.

Najavljen je nastup bendova S.A.R.S (Srbija), Who See (Crna Gora), Helem Nejse (BiH), Uzun baba og -Sektor 909 (Severna Makedonija), Urban B (Kosovo) i DJ Sardi (Albanija).

Program na plaži Otaševo počinje u 19 sati, a prenos uživo biće dostupan na Jutjub kanalu RCC.

Zašto su skočile cene ležaljki u Grčkoj: Od besplatnih uz kafu do onih koje koštaju kao apartman

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


80 Shares
Share via
Copy link