Magazin Zdravlje

3 zdrave vrste ugljenih hidrata u kojima možete bezbrižno uživati, a pomažu i u topljenju kilograma

ugljeni hidrati zdrava ishrana gubitak težine
Foto: Freepik

Kada spomenemo ugljene hidrate, često pomislimo na nepotrebne šećere, koji doprinose gojaznosti i bespotrebnom uvećanju telesne mase. Međutim, uprkos lošoj reputaciji, ugljeni hidrati igraju važnu ulogu u uravnoteženoj ishrani i uspešnom mršavljenju. Samo treba izabrati prave opcije.

Kako se jesen približava, uključivanje zdravih ugljenih hidrata u vaše obroke, može dodatno doprineti vašim ciljevima da izgubite višak kilograma.

Različiti ugljeni hidrati obezbeđuju esencijalne hranljive materije i vlakna, koja pomažu u regulisanju apetita i stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Pored toga, konzumiranje ovih ugljenih hidrata će vam omogućiti da se duže osećate sito, smanjiti žudnju za hranom i povećati nivo energije.

Na taj način moći ćete da istrajete u misiji skidanja neželjenih kilograma.

Tim stručnjaka She Finds odabrao je neke od najboljih i najzdravijih opcija koje možete uključiti u svoju ishranu.

Leblebije

Ova korisna mahunarka je bogata proteinima, vlaknima i mineralima, što je čini vrednim dodatkom svakoj ishrani, prenosi Index.

Visok sadržaj proteina u leblebijama može pomoći u osećaju sitosti, što potencijalno smanjuje ukupni unos kalorija i pomaže u kontroli težine.

Doktor Edrijen Judim objašnjava da „leblebija ne samo da obezbeđuje dobar, stabilan porast šećera u krvi, što je ključno za održavanje energije tokom celog dana.

Takođe je prepuna proteina, skoro 20 grama po porciji, koji su ključni za održavanje čiste mišićne mase i čuvaju metabolizam“, prenosi Index.

Ovsene pahuljice

Naseckane, ovsene pahuljice od minimalno obrađenog celog zrna žitarica, poznate su po svojim zdravstvenim prednostima i potencijalu za ubrzavanje metabolizma.

Za razliku od instant pahuljica, ova zdrava grickalica dobija se seckanjem cele ovsene krupice na manje komade, čime se čuva njihova nutritivna vrednost i sadržaj vlakana.

Bogate su rastvorljivim vlaknima, koja mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin.

Met Čalmers, pisac i zdravstveni stručnjak, objasnio je za „She Finds“ da „ovo sporo ‘sagorevanje’, koje možete koristiti da održite visok nivo energije i ubrzanje kretanja, omogućava da sagorite više kalorija tokom dana, kao i da imate energije za bolje funkcionisanje“.

Slatki krompir

Slatki krompir (batat) nije samo ukusan, već nudi i značajne prednosti za metabolizam i opšte zdravlje.

Ovo korenasto povrće je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini izborom bogatim hranljivim materijama.

Visok sadržaj vlakana u slatkom krompiru čini da se osećate sitim, što može pomoći u kontroli težine i podržati brži metabolizam.

Nutricionista Liza Ričards ističe da je slatki krompir „hranljivo korenasto povrće, bogato vitaminom A, vlaknima i drugim korisnim vitaminima i mineralima.

Ovi hranljivi sastojci čine slatki krompir odličnim izvorom hrane za zdravlje i funkciju imunog sistema“.

Izvor: Index

Semenke lubenice mogu se pripremiti da budu vrlo ukusne i zdrave, ali nisu za svakoga

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link