Balkan Magazin

Luku na radnom mestu izbolo 10 stršljena po glavi i grudima, dobiće 582 € odštete od firme

strsljen

Stršljeni važe za izuzetno opasne insekte, posebno kada napadnu u rojevima, a posledice njihovog uboda mogu biti fatalne, naročito ako je osoba alergična.

Često znaju da naprave gnezda u napuštenim šupama ili tavanicama, pa je za njihovo uništavanje i spaljivanje pametnije pozvati nadležne službe nego da to radite sami, a jedan radnik „Hrvatskih šuma“ imao je tu nesreću da ga stršljeni napadnu na radnom mestu – u šumi.

Naime, Luka je pretrpeo ubode 10-ak stršljena u Međustrugovima kod Stare Gradiške, nakon čega je završio u Hitnoj pomoći, a njegova firma moraće da mu isplati odštetu od 582 evra, potvrđeno je jučerašnjom sudskom presudom.

„Osetio sam ubode po glavi i grudima i teško disao“

Nesrećni splet okolnosti desio se u septembru oko 10 časova, kada je Luka, koji je zaposlen na poslovima orezivanja u „Hrvatskim šumama“ naleteo na roj stršljena u šumi, prenosi Index.

– U početku sam osetio dva uboda po glavi, a zatim i u predelu grudi. Kolege su mi pomogle u rasterivanju stršljena i odmah smo krenuli prema vozilu jer sam počeo da osećam slabost, teško sam disao i osećao sam izuzetan strah – rekao je Luka na sudu, piše Danica.

Medicinski veštak je u svom nalazu naveo da je Luki nakon pregleda na internoj prepisan lek Solu Medrol, iz grupe kortikosteroida sa protivupalnim delovanjem, Synopen i antihistaminik koji se prepisuje protiv alergijske reakcije.

Ovaj radnik je dobio jednu ampulu Peptorana intravenozno, kao blokator H2 receptora, u svrhu zaštite želuca, pošto su, kod bolnih stanja kao što je ubod stršljena, moguća oštećenja sluznice želuca.

Mislio da neće preživeti

– U pitanju je bila lokalna reakcija, bez znakova teže alergijske reakcije. Otpušten je uz preporuku uzimanja Claritin tableta 2-3 dana. Pacijent je rekao kako je ubrzo nakon uboda osetio opštu slabost, zujanje u ušima, izmaglicu, nedostatak vazduha i nesvesticu.

Nakon prepisane terapije osećao se bolje, ali nakon napada stršljena imao je ogroman strah da neće preživeti. Može se zaključiti da ga je ubolo desetak jedinki stršljena. Smetnje su posledica intoksikacije iniciranim otrovom insekata i uobičajene su kod ovakvih povreda – naveo je medicinski veštak dr Zoran Jukić.

S obzirom da se incident dogodio na radnom mestu, sudija je naložila „Hrvatskim šumama“ da Luki plate odštetu od 582 evra, ali i da mu podmire sudske troškove advokata u iznosu od 1000 evra, piše Danica.

Kompanija se može žaliti na ovu presudu pošto još nije pravosnažna.

Izvori: Index, Danica

Javili su mi da je komšiju ubio stršljen, umro je za 10 minuta: Tragični slučajevi iz Srbije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
31 Shares
Share via
Copy link