Magazin Srbija

“Srećko je silovao dedu, pustite nas”: Saša i Dalibor pokušavaju da se operu za mučenje Stanimira

ubice-padinska-skela
Foto: Srećko Stefanović i Dalibor Petrović, Foto: Privatna Arhiva / Kurir

Istraga koju vode Više javno tužilaštvo i policija utvrdiće ko je kakvu ulogu imao u ubistvu Stanimir Brajkovića (74) iz Mladenovca u zatvoru u Padinskoj Skeli.

Dvojica prijatelja i zatvorskih pajtosa na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivicu su svalili na trećeg osumnjičenog. Saša Stanković (20) i Dalibor Petrović (22), nezvanično, pred tužiocem rekli su da je Srećko Stefanović (20) mučio i silovao Brajkovića, piše Telegraf.

Čak su dodali da su “morali da rade sve što im je on govorio jer u suprotno će i njih ubiti”. Međutim, istraga će utvrditi da li govore istragu.

– U ovom trenutku Saša, Dalibor i Srećko su osumnjičeni za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Pod istragom je i sedmoro iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Srećko se branio ćutanjem, a Saša i Dalibor su izneli odbranu – kaže naš izvor.

Kako je rekao advokat Aleksandar Šćekić, Daliboru sada preti kazna doživotnog zatvora, a Srećku i Saši 20 godina.

Terete se za teško ubistvo, kao i za lakša dela koja su počinili, a među kojima je i silovanje. S obzirom na to da su saizvršioci, sud će im odrediti približne zatvorske kazne ako bude utvrđeno da su krivi.

Svim osumnjičenima Viši sud odredio je pritvor do 30 dana.

SRECKO STEFANOVIĆFOTO: PRIVATNA ARHIVA
SRECKO STEFANOVIĆ FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Tukli ga i silovali

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ “Padinska skela” zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog Stanimira.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, Stanimira svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor Petrović, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

Osumnjičeni Saša Stanković ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Srećko Stefanović peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

Stanimir Brajković je 3. februara bio na lekarskom pregledu usled povreda koje je zadobio, ali iz straha nije prijavio zlostavljanje koje trpi, pa su ga iste večeri osumnjičeni odveli u kupatilo gde su ga polivali hladnom vodom.

Sutradan se njegovo zdravsteno stanje znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i komplikacija koje su nastupile, preminuo.

Završio u zatvoru zbog petarde

Stanimir je u zatvoru završio jer nije imao da plati kaznu od 30.000 dinara zbog bacanja petarde za Novu Godinu.

Njega je prijavio komšija jer mu je petarda uplašila bebu.

Kako nije imao novac za kaznu, Stanimir je dobio 30 dana zatvora, ali iz njega nije izašao…

Nakon incidenta upravnik zavoda Vladimir Bukvić je premešten na niže radno mesto, dok je na njegovu poziciju postavljena druga osoba. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je protiv sedmorice službenika KPZ “Padinska skela” pokrenula disciplinske postupke.

Samo jednom osumnjičenom za zversko ubistvo u zatvoru u Padinskoj skeli preti doživotna robija

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link