Novi Sad Vesti

U Novom Sadu ubacili i groblja u zelene površine da bi lažirali stvarno stanje

groblje-ns
Fotografija: Ilustracija/mojnovisad.com

Na adresu naše redakcije stiglo je saopštenje Stranke slobode i pravde o stvarnom stanju zelenih površina u Novom Sadu.

Saopštenje prenosimo u celini:

Novi Sad ima 67% javnih zelenih površina – lažno tvrdi gradska vlast na osnovu podataka iz Geografsko-informacionog sistema (GIS) zelenih površina Grada Novog Sada i završene prve faze izrade Katastra javnih zelenih površina.

Procenat od dve trećine zelenih površina u Novom Sadu na papiru izgleda impresivno, ali zašto se podaci iz Katastra i realno stanje površina pod zelenilom, koje naši sugrađani vide golim okom, toliko razlikuju i kako je gradska vlast manipulisala podacima uz pomoć kompanije MapSoft iz Beograda, koja je izradila GIS gradskih zelenih površina?

Da potsetimo, pod javnim zelenim površinama podrazumevaju se parkovi, skverovi, zelenilo duž saobraćajnica (travnjaci, drvoredi i drugi zasadi), zelene površine duž obala reka i drugih vodenih površina, zelene površine u stambenim naseljima i između blokova stambenih zgrada, itd, koje održava javno komunalno preduzeće, osnovano za obavljanje te komunalne delatnosti. Sa druge strane, u GIZ zelenih površina Novog Sada, koje je gradska vlast nedavno predstavila javnosti, ušle su površine kao što su groblja, privatna dvorišta, neuređene zatravljene površine i žbunje.

Takođe, pošto se zelena površina grada računala na osnovu snimaka iz aviona u računicu od 67% grada pod zelenilom ušle su cele površine krošnje drveća vidljive iz vazduha, iako je čest slučaj da je to drvo posađeno u kvadratu zemlje 0,5×0,5 metara na parkingu ili kakvoj drugoj betonirano-asfaltnoj površini.

Dokle će gradska vlast, gradonačelnik Vučević, v.d. načelnica za zaštitu životne sredine Dragica Branković probleme grada rešavati manipulasanjem podacima i obmanjivanjem građana umesto da se uhvate u koštac sa rešavanjem stvarnih problema nedostatka zelenila i obezbeđenjem humanijih uslova života za svoje sugrađane?

Stranka slobode i pravde, Novi Sad

Novosađani upali na gradilište i posle sukoba sa obezbeđenjem sačuvali drvo od seče

 

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link