deca-u-vrticu, drustvo, radost, zabava,
Lifestyle

U vrtić bez suza i vike

Polazak deteta u vrtić je stresna situacija i za dete i za roditelje. Koliko god da je teško, imajte na umu da je vrtić dobra stvar za vašeg mališana. Socijalizacija, usvajanje novih navika, pravila lepog ponašanja, učenje tolerancije i strpljenja su sve ono što stoji u korist predškolske ustanove, a naspram bake ili dadilje.

Kada je pravo vreme za vrtić?

Postoje dva odgovora na ovo pitanje. Prvo, dete je spremno za polazak u vrtić onda kada su mu potrebni drugari. Ako kod deteta primetite veliku želju za dečijim društvom, na pravom ste putu. Drugi odgovor je malo suroviji i glasi – Onda kada mama treba da se vrati poslu. To je obično oko prve godine, odnosno odmah nakon prvih koraka. Stručnjaci kažu da bi 18. mesec i 3. godinu, kao vreme za početak boravljenja u vrtiću, trebalo izbeći, jer u tom periodu deca najteže podnese odvajanja.

deca-u-vrticu, igra-dece, bojenje, crtanje,

Šta je potrebno poneti prvog dana u vrtiću?

Najvažnije je da spakujete patofnice, pidžamu i rezervnu garderobu. Ako vaš mališan nosi pelene, zaboravljanje istih prvog dana nije neki bauk. Većina vrtića ima male zalihe pelena. Nalepnica za ormarić je važnija nego što mislite. Na njoj mora biti napisano ime deteta, ali i vaš broj telefona. U slučaju da ga vaspitačice ne mogu pronaći u gomili papira, lako će videti kontakt na ormariću. Papirne i vlažne maramice su obavezne, jer su vrtići vrlo često u deficitu sa istima. Tražiće vam potvrdu od lekara da je dete zdravo. Najvažnije, ako dete koristi varalicu ili pije na flašicu sa cuclom, nemojte ga poslati u vrtić bez toga.

Adaptacija

dete-u-automobilu, dete-ceka-u-kolima, zamisljeno-dete

Ovaj period ne bi trebalo da bude duži od dve nedelje. Stoga, stisnite zube i hrabro! Jasno je da će prvih nekoliko odlazaka biti teško. Morate biti pripremljeni. Nemojte pokazati detetu da ste tužni ili nesrećni. Pomozite mu da što lakše prebrodi novu situaciju, koja je vrlo stresna u njegovom malom životu.

Dogovorite se sa vaspitačima koliko će dete vremena provoditi u vrtiću dok se potpuno ne navikne. Dajte mališanu da ponese nešto svoje od kuće (igračku, jastuk, knjigu), tako će se osećati sigurnije. Pričajte mu o tome šta će sve raditi u vrtiću. Obavezno se pozdravite sa detetom kada ga ostavite, ne predugo i ne previše emotivno. Jutarnji rituali spremanja za vrtić neka budu opušteni i mirni. Ustanite ranije, nemojte biti u žurbi. Ako je moguće, za vreme adaptacije neka isključivo majka odvodi i dovodi dete iz vrtića.

mama-i-cerka, pozdrav-u-vrticu,

Očekujte burne emocije kod deteta, ali kontrolišite svoje. Budite optimistični i dosledni. Potpuno je očekivano da će dete plačom, inaćenjem ili vriskom iskazivati svoje eventualno nezadovoljstvo. Njegovu želju da ne ide u vrtić ne smete ispoštovati. Na taj način biste mogli samo produžiti mučan period.

Razgovarajte sa detetom. Fokusirajte se na lepe stvari i potrudite se da vreme nakon vrtića bude prijatno provedeno.

 

Luftika

Share Tweet Share Share Follow