Koronavirus Svet

Skandinavska misterija: U Švedskoj opada broj preminulih i zaraženih

svedska
Na ulicama Stokholma stanje redovno

Švedska je bez sumnje jedna od zemalja koja je na najliberalniji način pristupila pandemiji koronavirusa. Njjihov metod kritikovan je širom sveta, ali juče je broj novozaraženih čak za jednu četvrtinu manji nego pre dva dana.

Zemlja koja se protivi karantinu zabeležila je i 77 novih smrti, što je pad u odnosu na 106 prethodnog dana, pa je totalni broj umrlih sada 870, saopštila je švedska zdravstvena agencija.

Sada je broj zaraženih 9.685. Više od 4.000 je u oblasti Stokholma, piše Nova.

Vlada je sprovela slučajno testiranje, koje je pokazalo da je oko 2,5 odsto stanovništva Stokholma zaraženo. To je u apsolutnim brojkama, oko 60.000 ljudi, a ta cifra takođe implicira da većina nije ni znala da su zaraženi.

Švedska je, za razliku od većeg dela Evrope, odbila da ode u karantin. Škole, radnje, kafići, restorani su i dalje otvoreni.

Ljudima nije naređeno da ostanu kod kuće, iako im je rečeno da se izoluju na prve simptome koji nalikuju gripu.

Zabrana je jedino za okupljanje više od 50 ljudi, a Finska je već ograničila ulazak iz Švedske, zbog previše laganih mera koje je tsa zemlja sprovela.

Švedska vlada naglašava da od ljudi očekuje “ličnu odgovornost” za javno zdravlje.

Donald Tramp, američki predsednik, rekao je u utorak na konferencijji za novinare da “Švedska veoma pati”, što je vlada u Stokholmu demantovala.

An Linde, švedska ministarka spoljnih poslova, rekla je da nije tačno da Švedska ne radi dovoljno.

“Mi radimo mnoge stvari kao i druge zemlje, ali na drugačiji način. Verujemo da su naši građani odgovorni”, rekla je ministarka.

Trampove navode odbacio je i glavni epidemiolog Anders Tegnel.

“Ne, mi ne verujemo da Švedska pati više od drugih zemalja. Naravno da patimo, ali svi pate. Švedsko zdravstvo veoma dobro sve ovo podnosi”, obajsnio je.

Ladno, al standard: Kako izgleda život vozača GSP-a koji u Švedskoj vozi kamion

2.3K Shares
2.3K Shares
Share via
Copy link