Magazin Srbija

Kineski turisti u Šumadiji otkrili 2 glavne sile koje pokreću svet i zlatne pčele

Morava-Kablar-vidikovac
Foto: A. M./Magazin Novosti

Pre desetak godina japanski turisti su otkrili kofun princip u Rimu i tada je počela navala na “večni grad”. Naime, kofun period označava kraj praistorije u Japanu, a simbol je grob u obliku ključaonice. Kada su Japanci shvatili da Vatikan može da se posmatra kroz ključaonicu Aventina nagrnuli su tamo.

Nešto slično može da se dogodi i u Srbiji! Naime, svima je dobro poznata lepota Ovčarsko kablarske klisure, ali ne i kakve veze to ima sa kineskim turistima.

– Imali smo visoku delegaciju iz Kine i tražili su da vide meandre Zapadne Morave. Dobro je poznato da je to jedina reka koja teče u sva četiri pravca sveta: jug, zapad, sever i istok. Mislili smo da im je zbog toga pogled sa Kablara atraktivan.

Međutim, kada smo ih odveli na novi vidikovac, Kinezi su se oduševili i objasnili su nam da Zapadna Morava prirodno pravi oblik jina i janga – kaže Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka.

Čačani su se odmah oduševili i pogledali i preko Google Earth i zaista je bilo tako! Dakle, princip života koji poštuju u Aziji prirodno je nastao u Šumadiji.

Ubrzo su doznali i da veliki broj kineskih turista posećuje Narodni muzej u Čačku.

– Često dolaze i imali smo slučaj da je profesor iz Hong Konga doveo čitavu grupu kod nas U “knjizi utisaka” može da se vidi da su mnogi ovde boravili i da im je naš kraj ostavio veliki utisak, jer su dosta i pisali – kaže Magdalena Petrović, vodič Narodnog muzeja u Čačku.

U Narodnom muzeju Čačka čuvaju se originalna uniforma Petra Bojovića, lične stvari majora Gavrilovića, velika kolekcija znamenitih četnika i partizana ovog kraja, meteorit sa Jelice, ali i Teutine “zlatne pčele” iz tribalske grobnice. Narodni muzej u Čačku je dragulj za sve turiste, a kineski najveću pažnju poklanjaju upravo “zlatnim pčelama”.

Zlatne-pcele-narodni-muzej-Cacak
Foto: A. M./ Magazin Novosti

“Zlatne pčele” su pronađene u grobnici Tribala iz 6. veka pre naše ere u Atenici. Međutim, ukrasi, a naročito zlatne pčele u grobu kraljice i danas šokiraju arheologe zbog lepote i savršenosti izrade.

Pre korone kineski turisti su počeli da dolaze u ovaj kraj i obavezno idu na krstarenje Zapadnom Moravom do pravoslavnih manastira. Sa vrha Kablara se pruža najlepši pogled na jin i jang, odnosno menadre Morave, a TO Čačak je postavio modernu platformu i dvogled na vidikovcu.

Izvor: Magazin Novosti

 

„Šefe, koji ti je vrag?!“: Vučić o planu kako dovesti milijardu Kineza i sto miliona Rusa u Srbiju (VIDEO)

Share via
Copy link