Vesti Novi Sad

U Srbiji jedva upisala glumu, u Americi izabrana u 13 najboljih

Novosađanka Joana Knežević je jedina glumica iz Evrope koja je ove godine dobila stipendiju prestižnog kalifornijskog univerzitetu umetnosti CalArts u Kaliforniji. Od 960 kandidata iz celog sveta, Joana je izabrana u 13 najboljih, i tako obezbedila sebi stipendiju u iznosu od 22.000 dolara. Ipak, to ne pokriva sve njene troškove studiranja na ovom fakultetu, pa trenutno radi na prikupljanju dodatnih 23.000 dolara.

Ona trenutno radi na performansu Deca noći, zajedno sa još sedam umetnika koji bez naknade učestvuju u njenom projektu. Premijera će biti početkom jula u Beogradu, nakon čega će uslediti donatorsko veče, kako bi svi oni koji mogu pomogli Joani da ode na usavršavanje u Kaliforniju. Isti performans biće održan tokom jula u Novom Sadu.

Joana Knežević završila je glumu u klasi Mirjane Karanović na Akademiji umetnosti u Beogradu. Diplomirala je sa najvišim ocenama i proglašena je za studenta generacije. Od druge godine studija imala je manje uloge na filmu, a od četrvrte godine studija počela je da igra u Ateljeu 212, kao i u pozorištima širom Srbije. Glumila je u filmovima Šišanje i Parada, a od septembra ćemo je gledati i u filmu Stevana Filipovića, Pored mene.

Na pitanje može li se živeti od glume u Srbiji, Joana iskreno odgovara – ne može. Kako kaže, poslednjih godina sve je više diplomiranih glumaca, a sve manje potražnje za njima.

– Teško je živeti od glume, jer nas prosto ima previše. Svi rade dodatne poslove da bi preživeli pa tako pristaju na razne kompromise koji baž i nemaju neke umetničke kvalitete. Važno je držati se sopstvene etike i maksimalno negovati svoj umetnički duh – kaže ona.

Omiljeni lik ovoj mladoj glumici je iz Henrija VI, Jovanka Orleanka. Glumu je upisala iz 11-og pokušaja. Za ovaj poziv neophodna je jaka volja, strpljenje, i ljubav prema daskama koje život znače. Često se kaže da u Srbiji sve ide preko veze, a da je to posebno izraženo u glumačkom svetu, gde mnogi glumci uloge dobijaju na sumnjivim audicijama. Joana kaže da je nažalost, to naša realnost:

– Retko koja audicija je javna. U Srbiji vladaju čudni kriterijumi, čudna estetika. Meni su svi rekli da nemam izgled za glumicu, da neću uspeti. Međutim, iako u Srbiji dosta stvari ide preko veze, ima i audicija koje su javne i gde zaista prolaze talentovani ljudi. U inostranstvu je druga priča, tamo vas gledaju kao ličnost, šta je to kod vas posebno i drugačije.

CalArts je osnovao Walt Disney 1960. godine sa idejom da napravi interdisciplinarni univerzitet koji će maksimalno podržavati ideje svojih studenata. Glavni profesor na master studijama je naša čuvena glumica Mirjana Joković koja je postala i šef katedre. Ovaj fakultet su završili jedan od najčuvenijih reditelja današnjice Tim Burton i američki kompozitor John Cage.

Joana je trenutno u Beogradu, gde u Dah teatru vežba za pomenuti performans koji će izvesti početkom jula, a već od prvog septembra, očekuje je naparan semestar u Kaliforniji. Predavanja počinju u 9 ujutru i traju do 11 uveče. I pored ostalnih obaveza, ona planira da tamo osnuje hrišćansko pozorište. Po ugledu na slično pozorište u Moskvi, Joana želi da osnuje ovu vrstu pozorišta u Americi, jer je to oblast koja nju posebno interesuje.

Svi oni koji su u mogućnosti i žele da podrže Joanin rad i svojim donacijama pomognu da realizuje i ovaj stepen svog profesionalnog usavršavanja, mogu to uraditi uplatom na sledeći račun sa naznakom “Za školarinu”:

Raiffeisen banka a.d. Beograd

Ivana Joana Knezevic

Broj tekućeg računa: 265-0000004101184-32

Slađana Zličić

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link