Magazin Srbija

Nikad nije kasno kada se nešto jako želi: U petom razredu sa 46 godina

Želja da nađe posao i sebi i svojoj višečlanoj porodici obezbedi pristojn život, podstakla je 46-godišnju Romkinju Arifi Kadenđik da započne opismenjavanje u Osnovnoj školi za odrasle u Prokuplju gde pohađa drugi ciklus odnosno 5. i 6. razred.

Da dođe do cilja i ostvari svoj san, završi osnovnu školu, neki od zanata i da nađe posao ne sprečevaju je ni siromaštvo i teška finansijska situacija u kojoj se nalazi sa svojom porodicom.

Arifi se udala sa 15 godina i od malih nogu radi teške sezonske poslove za nadnicu, ali i pored toga, ljubav prema školi nikada nije prestala.

Odlučila sam da završim osnovnu školu, a planiram da nakon toga završim i neki zanat. Mislim da nije kasno da nađem neki posao, da steknem penziju i sigurnost u starosti. Radeći teške poslove mladost mi je prošla, ali sam čvrsto odlučila da nije kasno da završim ovo što sam započela – priča Arifi.

Ističe da rado dolazi u školu, da je učenje i opismenjavanje shvatila kao jedinu šansu za bolji život i trudi se da savlada gradivo iz svih predmeta, da stekne znanje i da nadoknadi sve što je propustila. Arifi ne pada teško da uskladi kućne obaveze i poslove sa školskim.

Ponekad sam umorna od kućnih poslova jer brinem o suprugu, dva sina i unuku. Ipak, shvatila sam da za školovanje ne postoje granice u godinama i to me sada čini srećnom. Samo treba napraviti prvi korak. Redovno dolazim u školu, ne propuštam ni jedan čas – dodaje najvrednija u razredu Arifi.

Kaže da želi da se zaposli kao higijeničarka kada završi osnovnu školu i „ispeče“ zanat, da ima svoj stalni posao, radi, prima platu i ima zdravstvenu knjižicu. Ipak, njena najveća želja je da ni na koji način više ne zavisi od drugih i od sezonskih poslova kako bi zaradila, a svesna je da će to ostvariti samo ako se opismeni.

I pored činjenice da ima egzistencijalne i finansijske problem Arifi se trudi da to prevaziđe, da druge ne opterećuje, ali i da te probleme ne koristi kao izgovor ukoliko se desi da nekada školske obaveze ne uskladi sa privatnim životom.

Inače, Osnovna škola za obrazovanje odraslih radi po posebnom programu pod nazivom „Druga šansa – funkcionalno obrazovanje odraslih“ i njeni polaznici su nepismena lica starija od 15 godina.

Škola ima oko stotinak učenika, koji u prvom ciklusu završavaju četiri razreda, a zatim drugi obuhvata 5. i 6. razred i treći ciklus u kome se završava 7. i 8. razred. Svaki od ciklusa traje po jednu školsku godinu.

Izvor: Južne Vesti

Najmanje 87 osnovnih škola u Srbiji nema toalet, lavabo, sapun i ubruse, a broj raste

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

47 Shares
Share via
Copy link