Koronavirus Svet

U Pekingu korona ponovo bukti, masovna testiranja u toku

Peking je sproveo kampanju testiranja velikog broja ljudi na COVID-19, nakon što je izbilo novo žarište infekcije u gradu zbog čega se strahuje od drugog talasa epidemije koronavirusa u Kini.

Zahvaljujući striktnim kontrolama, nošenju maski i merama karantine, koronavirus je gotovo nestao sa kineskog tla, nakon što se krajem 2019. pojavio u Vuhanu, pa je otkriće novog žarišta na jednoj pijaci u glavnom gradu iznenadilo građane Pekinga.

Kinesko ministarstvo zdravlja objavilo je da je zabeleženo 57 novih slučajeva COVID-19 u zemlji u posljednja 24 sata. Od ukupnog broja, njih 36 je bilo u Pekingu.

Svi su povezani sa velikom pijacom Ksinfadi, koja uglavnom prodaje meso, ribu i povrće. Radi se o glavnom mestu za nabavku sveže hrane u gradu.

To otkriće dovelo je do izolacije 11 stambenih zona. Ipak se radi o malom delu Pekinga, koji i dalje živi normalno, daleko od bilo kakve psihoze.

Gradonačelnik je u Pekingu objavio da želi da testira oko 46.000 ljudi, od 22 miliona koliko živi u glavnom gradu, na 24 mesta za testiranje u prestolnici.

Svi koji rade ili su nedavno bili na pijaci Ksinfadi moraju da budu testirani. Do sada je obavljeno testiranje 10.881 osoba, kažu vlasti, a prenosi N1.

“Bila sam nedavno na pijaci. Zbog ttoga želim da budem sigurna da nemam COVID-19”, rekla je 32-ogodišnja Kineskinja za AFP, pred atletskim stadionom na kom je organiziovano testiranje.

“Ako si pozitivan, ideš u bolnicu. Ako si negativan, moraš u izolaciju na 14 dana”, pojasnila je.

Velika pijaca Ksinfadi ima nekoliko delova. Oni gde se prodaje meso i riba su zatvoreni, a čuvaju ih policija i vojna policija.

Deo na kom se prodaje povrće ostao je otvoren.

Službeni mediji preneli su da je virus detektovan na pijaci, na površinama koje služe za rezanje uvezenog lososa.

6 značajnih lekcija o drugom talasu korone koje možemo naučiti od Azije

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


30 Shares
Share via
Copy link