Magazin Novi Sad Vesti Novi Sad

U Novom Sadu pronađeno više od 1.300 tona toksičnog otpada

Nakon što je pre dva dana na lokaciji Hemijske Industrije Novi Sad pronađeno 1.080 tona opasnog otpada, a vlasnik „Step transa“ Jovica Stepanov, koji je bio zakupac ovog prostora, uhapšen, juče su pronađene nove količine ove opasne materije, kao i podzemni rezervoar za koji još nije poznato koliko je otpada skrivao.

„Na jednoj lokaciji pronađeno je 1.080 tona, na drugoj, takođe u nadzemnim rezervoarima, 300 tona, a na trećoj lokaciji je postojao podzemni, skriveni rezervoar sa devet otvora u kome ne znamo još koliko je moglo otpada da stane, jer se nalazi ispod zemlje i radi po principu spojenih sudova. Radi se o jednoj količini koja je ogromna, pogotovo ako uzmemo u obzir da je u Obrenovcu pre mesec dana pronađeno 20 tona, a mi smo ovde pronašli 1.500. Do saznanja smo došli kroz zajednički rad Bezbednosno-informativne agencije, nadležnog tužilaštva i naših inspekcija za zaštitu životne sredine. Da nije bila u pitanju zajednička akcija, mi ne bismo mogli ni da uđemo u prostor gde smo pronašli ove podzemne rezervoare“, poručuje pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

On je objasnio i da je reč o skrivenim rezervoarima čija su se okna nalazila 20 centimetara ispod nivoa zemljišta, koje pukom proverom ne bi mogli da pronađu. Šta se tačno nalazilo u rezervoarima nije utvrđeno, ali se sumnja da je u pitanju otpad od prerade ulja i tečnih goriva.

Naredni korak je da se pokrene istraga o tome odakle je otpad stigao u Novi Sad, što je posao za nadležno tužilaštvo. S druge strane, u resornom sekretarijatu poručuju da je uzorkovani otpad poslat na analizu koju radi Institut za zaštitu na radu. Očekivanja su da prve analize stignu za sedam dana, te će se nakon toga pokrenuti odgovarajuće mere za zbrinjavanje pronađenog otpada.

toksicni otpad
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„Uputićemo zahtev vodnoj inspekciji za analizu podzemnih voda na toj lokaciji kako bi se proverilo da li je došlo do određenih zagađenja. Zahtev ćemo uputiti odmah u ponedeljak, jer postoji mogućnost da se pored nalaze bunari koji su možda zagaženi ovakvim otpadom. Da li je to tačno, još ne znamo, ali je naša dužnost da proverimo. Ono što je bitno za građane Novog Sada, kada je u pitanju uticaj takvog otpada na podzemne vode, jeste da kažemo da se izvorište sa kojeg Novi Sad crpi pijaću vodu nalazi više kilometara udaljeno odatle, sa druge strane reke Dunav. Tako da bojazni nema“, dodaje Galić.

Otkriće da je u Novom Sadu skriveno više od 1.000 tona opasnog otpada, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je nazvao „zločinom prema sopstvenom narodu“, dodajući da će se „insistirati na tome da ljudi koji ovo rade budu sankcionisani na najstrožiti način“.

Problem koji ostaje jeste mali broj inspektora koji se bave zaštitom životne sredine. Na teritoriji Novog Sada ima ih svega troje.

Kakvu vodu piju Novosađani

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

45 Shares
Share via
Copy link