Lifestyle Ljubimci Magazin Vesti Novi Sad

I u Novom Sadu osnovano udruženje za spasavanje životinja

Udruženje specijalizovano za spasavanje životinja sa nepristupačnih mesta Animal Rescue Serbia (ARS) je posle Beograda, Vršca i Niša osnovalo ogranak i u Novom Sadu. Udruženje je krenulo aktivno sa radom u Beogradu početkom ove godine sa idejom da svaki veći grad u Srbiji dobije tim osposobljenih spasilaca životinja.

pas-i-macka-3
Pixabay.com

ARS je organizacija stvorena sa osnovnim ciljem da na teritoriji cele Srbije na organizovan, profesionalan i bezbedan način, spasava životinje iz situacija gde im je ugrožen život, uz poštovanje svih zakonskih propisa i bez dređene novčane nadoknade za svoje usluge.

– Svojim aktivnostima pomažemo ne samo životinjama, nego i svim ljudima koji bi u pokušaju spasavanja mogli ugroziti svoje ili tuđe živote, zbog nedostatka potrebnog znanja, veština i specijalne opreme – kaže za naš portal veterinarka iz Udruženja ARS Ivana Jovandin i dodaje da sve što rade, rade bez ikakve novčane nadoknade, potpuno volonterski iz ljubavi i potrebe da pomogu onima čiji se glas slabo čuje.

pas-i-macka-4
Pixabay.com

Sve što ovaj tim radi usmereno je isključivo na spasavanje životinja iz akcidentnih situacija, sa visina, iz dubina i sa vode. ARS nije osnovan sa ciljem da bude azil za životinje, ne bavi se prikupljanjem napuštenih ili povređenih životinja, pronalaženjem izgubljenih životinja i sličnim aktivnostima kojima se već bave druge organizacije i pojedinci. U skladu sa mogućnostima i raspoloživim vremenom, podržavaju i pomažu sve organizacije koje žele sa njima da sarađuju.

– Naša misija je da delujemo kao javna, svima dostupna služba i da naše usluge ne naplaćujemo građanima. Sve troškove pokrivamo putem donacija i drugh vrsta pomoći od strane domaćih i stranih organizacija, kompanija i pojedinaca – kažu iz Udruženja i pozivaju sve volontere, bez obzira na godine i fizičku spremnost, i donatore da im se priključe.

Do sada su, kada su imali mogućnosti i vremena, životinje spasavali vatrogasci u Novom Sadu.

– Mi smo obučeni i imamo profesinalnu opremu i dobru volju. Vatrogasci u suštini treba da spasavaju ljudske živote i materijalna dobra, a skidanje mace sa drveta nije njihova nadležnost nego dobra volja. I zato je neophodno da društvo ima i službu koja ce brinuti o životinjama na ovaj način – kaže veterinarka Ivana i dodaje da za sada nemaju ostvarenu zvaničnu saradnju sa vatrogascima, ali u skladu sa potrebama su spremni da pomognu kada god se za tim ukaže prilika.

pas-i-macka-2
Pixabay.com

ARS je prva zvanična neprofitna u volonterska organizacija za spasavanje životinja u Srbiji iz situacija gde im je život ugrožen, a pristup mestu gde se nalaze je otežan, rizičan ili nije moguć na uobičajen način. Te situacije su u najvećem broju slučajeva mačka koja se popela visoko na drvo pa ni nakon nekoliko dana nije uspela da siđe, ili pas koji je upao u šaht ili duboku jamu, pa čak i ptice koje ostanu upetljane da vise iz gnezda.

Njih mogu kontaktirati svi sugrađani prepoznaju gore opisane situacije. Uz malu napomenu da se ne bave udomljavanjem životinja i pronalaženjem nego se odazivaju na pozive kada je neophodno izvući životinju iz određene sitacije u kojij joj je život direktno ugrožen.

Pročitajte kakva je to plava mačka

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • jedna macka je od juce uvece na drvetu, zato sto ju je pas pojurio,sada trazimo ko bi mogao da je spasi. u beogradu,sobzirom na to da je napolju naglo otapanje snega vatrogasci ne mogu da dodju. da li vi imate mozda neki kontakt telefon ko bi mogao da je spasi

226 Shares
226 Shares
Share via
Copy link