Ljubimci Lifestyle Magazin Vesti Novi Sad

I u Novom Sadu osnovano udruženje za spasavanje životinja

Udruženje specijalizovano za spasavanje životinja sa nepristupačnih mesta Animal Rescue Serbia (ARS) je posle Beograda, Vršca i Niša osnovalo ogranak i u Novom Sadu. Udruženje je krenulo aktivno sa radom u Beogradu početkom ove godine sa idejom da svaki veći grad u Srbiji dobije tim osposobljenih spasilaca životinja.

pas-i-macka-3
Pixabay.com

ARS je organizacija stvorena sa osnovnim ciljem da na teritoriji cele Srbije na organizovan, profesionalan i bezbedan način, spasava životinje iz situacija gde im je ugrožen život, uz poštovanje svih zakonskih propisa i bez dređene novčane nadoknade za svoje usluge.

– Svojim aktivnostima pomažemo ne samo životinjama, nego i svim ljudima koji bi u pokušaju spasavanja mogli ugroziti svoje ili tuđe živote, zbog nedostatka potrebnog znanja, veština i specijalne opreme – kaže za naš portal veterinarka iz Udruženja ARS Ivana Jovandin i dodaje da sve što rade, rade bez ikakve novčane nadoknade, potpuno volonterski iz ljubavi i potrebe da pomogu onima čiji se glas slabo čuje.

pas-i-macka-4
Pixabay.com

Sve što ovaj tim radi usmereno je isključivo na spasavanje životinja iz akcidentnih situacija, sa visina, iz dubina i sa vode. ARS nije osnovan sa ciljem da bude azil za životinje, ne bavi se prikupljanjem napuštenih ili povređenih životinja, pronalaženjem izgubljenih životinja i sličnim aktivnostima kojima se već bave druge organizacije i pojedinci. U skladu sa mogućnostima i raspoloživim vremenom, podržavaju i pomažu sve organizacije koje žele sa njima da sarađuju.

– Naša misija je da delujemo kao javna, svima dostupna služba i da naše usluge ne naplaćujemo građanima. Sve troškove pokrivamo putem donacija i drugh vrsta pomoći od strane domaćih i stranih organizacija, kompanija i pojedinaca – kažu iz Udruženja i pozivaju sve volontere, bez obzira na godine i fizičku spremnost, i donatore da im se priključe.

Do sada su, kada su imali mogućnosti i vremena, životinje spasavali vatrogasci u Novom Sadu.

– Mi smo obučeni i imamo profesinalnu opremu i dobru volju. Vatrogasci u suštini treba da spasavaju ljudske živote i materijalna dobra, a skidanje mace sa drveta nije njihova nadležnost nego dobra volja. I zato je neophodno da društvo ima i službu koja ce brinuti o životinjama na ovaj način – kaže veterinarka Ivana i dodaje da za sada nemaju ostvarenu zvaničnu saradnju sa vatrogascima, ali u skladu sa potrebama su spremni da pomognu kada god se za tim ukaže prilika.

pas-i-macka-2
Pixabay.com

ARS je prva zvanična neprofitna u volonterska organizacija za spasavanje životinja u Srbiji iz situacija gde im je život ugrožen, a pristup mestu gde se nalaze je otežan, rizičan ili nije moguć na uobičajen način. Te situacije su u najvećem broju slučajeva mačka koja se popela visoko na drvo pa ni nakon nekoliko dana nije uspela da siđe, ili pas koji je upao u šaht ili duboku jamu, pa čak i ptice koje ostanu upetljane da vise iz gnezda.

Njih mogu kontaktirati svi sugrađani prepoznaju gore opisane situacije. Uz malu napomenu da se ne bave udomljavanjem životinja i pronalaženjem nego se odazivaju na pozive kada je neophodno izvući životinju iz određene sitacije u kojij joj je život direktno ugrožen.

Pročitajte kakva je to plava mačka

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

M

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

2 Comments

Klikni da komentarišeš

  • jedna macka je od juce uvece na drvetu, zato sto ju je pas pojurio,sada trazimo ko bi mogao da je spasi. u beogradu,sobzirom na to da je napolju naglo otapanje snega vatrogasci ne mogu da dodju. da li vi imate mozda neki kontakt telefon ko bi mogao da je spasi