Magazin

U Dubrovniku otvoren prvi muzej ljubavnih priča

Naravno, većina nas čuva svoje ljubavne uspomene, zgode i nezgode, ako ne u materijalnom obliku, onda barem u sećanju, ali novootvoreni Muzej ljubavnih priča (Love Stories Museum) u Dubrovniku je prvi tog tipa u čitavom svetu. U njemu se ljudski najintimniji trenuci i emocije čuvaju na jedan jedinstven način.

Bračni par koji je sa godinama postajao sve udaljeniji, da bi u poslednjem trenutku ipak pronašao put u srećniju zajedničku budućnost, poseta Švedskoj koja je usamljenu ženu upoznala sa budućim životnim partnerom ili tragedija koja je zauvek ispreplela životne sudbine dvoje mladih ljudi – samo su neke od ispričanih ličnih ljubavnih priča iz celog sveta, koje su pronašle svoje mesto u ovom jedinstvenom muzeju.

muzej-ljubavi

“Muzej ljubavnih priča je potpuno originalna ideja, nastala iz želje da se pokrene jedna pozitivna, emocionalna priča koja dotiče sve ljude. Ljubav je emocija koju svatko od nas nosi u sebi. Bilo da je zaljubljen, da bi volio biti zaljubljen ili da se seća vremena kada je bio zaljubljen. Muzej je smešten u samom centru stare dubrovačke gradske jezgre, a sadrži više tematskih izložbi sa zajedničkom poveznicom – ljubavi”, pojašnjava Bruna Papić, PR muzeja.

Ovaj kutak predstavlja jedinstvenu globalnu kolekciju sakupljenih i darovanih ljubavnih priča i predmeta od izuzetne sentimentalne vrednosti. Osim ličnih predmeta, tu su i mnogi sadržaji koji progovaraju o ljubavi, pa tako u ovom muzeju možete pogledati postavku fotografija i plakata posvećenih najpoznatijim muzičkim ljubavnim parovima.

muzej-ljubavi1

Osnivači naglašavaju da su u svetu sivila i negativnosti, želeli ponuditi nešto pozitivno i toplo – emociju koja je bliska svima, i koju svako od nas dobro razume, bez obzira na boju kože, veru i jezik.

Sam muzej je tematski podeljen u nekoliko kutaka: lokalna istoriju & legende– gde se možete upoznati sa zanimljivim dubrovačkim istorijskim i mitskim ljubavnim pričama; globalna kolekcija – koja nudi iskustvo emocije stvarnih ljubavnih priča i povezanih izložbenih predmeta; film & TV – gde ćete doživeti dramu i romansu filmskih i TV spektakala snimanih u Dubrovniku, kao što su “Game of Thrones”, “Star Wars” ili “Robin Hood”, te pogled iz nota, gde upoznajete ljude i okolnosti koji su inspirisali neke od najpoznatijih ljubavnih pesama svih vremena.

Takođe, najmlađi posetitelji Muzeja ljubavnih priča imaju besplatan ulaz i svoju dečju sobu.

muzej-ljubavi4

“Muzej je osmišljen da njegovi posetitelji učestvuju u kreiranju sadržaja. Dodatno, parovi koji posete muzej mogu ostaviti svoju selfie fotografiju u muzej ili se zapisati na ‘Ljubavni zid’ i tako ostaviti večni trag svoje ljubavi i privrženosti”, dodaje Bruna.

I vaša ljubavna priča, dakle, može biti deo ove jedinstvene postavke. Idejni tvorci pozivaju sve zaljubljene da posete muzej ili da pošalju svoju ljubavnu priču koja će, ukoliko procene da je dovoljno zanimljiva i posebna, pronaći svoje mesto u stalnoj muzejskoj postavci.

Više informacija o Muzeju ljubavnih priča te kako možete poslati svoju priču, možete saznati na zvaničnom sajtu, a tu su i profili na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.

10 najposećenijih muzeja na svetu

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link