Svet

Četrdesetjednogodišnjak tužio roditelje zato što mu više ne daju džeparac

Muškarac iz Londona, kog oduvek izdržavaju imućni roditelji uprkos tome što je veoma obrazovan, tužio je svoje roditelje zahtevajući da mu i dalje budu finansijska podrška. Sudija je ovaj slučaj nezaposlenog muškarca, koji ima probleme sa mentalnim zdravljem, okarakterisao kao slučaj bez presedana i presudio u korist roditelja.

Muškarac je tvrdio da su roditelji „negovali njegovu zavisnost od njih“ i da su smanjivali novčanu podršku kako im se odnos pogoršavao.

Njegovi advokati su rekli da je sudija imao ovlašćenja da naredi roditeljima da nastave da mu pružaju podršku na osnovu zakona koji se odnose na brak i decu. Ali sudija je presudio rekavši „da nemaju slučaj“.

Ser Džejms Manbi je posle presude dodao da je ovo bio neobičan slučaj bez presedana, prenosi 021.rs.

Nijedna strana koja je učestvovala nije imenovana, ali sudija je rekao da je sin živeo u Londonu, a roditelji u Dubaiju.

Iako je diplomirao modernu istoriju, iako ima zvanje advokata i magistra, ser Džejms je rekao da je muškarac koji je tužio roditelje imao „razne poteškoće i smetnje u mentalnom zdravlju“ i da je nezaposlen od 2011. godine.

Roditelji su ga podržavali, omogućavajući mu da živi u stanu u centru Londona, koji je u njihovom vlasništvu. Oni su mu plaćali i račune.

„Odnos između podnosioca tužbe i njegovih roditelja se pogoršao, kada je novac prestao da stiže“, rekao je sudija.

Njegov advokat Tim Amos, rekao je da su roditelji jako bogati i da i bez problema mogli da plate bilo kakvu podršku koju sud naredi.

Amos kaže da su roditelji „negovali njegovu zavisnost od njih poslednjih dvadesetak godina“ i sada „nastoje da tu zavisnost prebace na državu“.

Advokati roditelja osporili su ovu izjavu.

Ser Džejms odbacio je slučaj iz pravnih razloga, rekavši da sud nije nadležan da udovolji njegovim zahtevima prema Zakonu o bračnim slučajevima iz 1973., Zakonu o deci iz 1989 . ili prema Zakonu o ljudskim pravima.

Advokat Amos tvrdio je da sud odredbe ovih zakona za izdržavanje male dece se mogu primeniti i na punoletnu- ako su školuju ili imaju neke posebne potrebe.

Sudija je istakao da se ove odredbe primenjuju samo kada sud naredi da se novčana pomoć daje detetu kada je malo i kada roditelji ne žive zajedno – što ovde nije bio slučaj.

Dodao je i da je zakon jasan po pitanju odraslog deteta – odnosno da ne može da tuži roditelje, jer oni ne žele da ga finansiraju. Sudija je odbio žalbu.

Jeza će vam proći čitavim telom od ovih 20 stravičnih dečijih izjava

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

22 Shares
Share via
Copy link