Magazin Srbija

Smenjeni pravobranilac veruje da Vučić nije naredio da se 12 hektara zemlje kod Valjeva pokloni nemačkom investitoru

VUCIC BIZERBA SASTANAK
foto: www.ras.gov.rs

Javni pravobranilac Darko Kostić koji je tužio grad Valjevo za nezakonito poklanjanje 11.8 hektara zemljišta nemačkom investitoru “Bizerba”, smenjenjen je sa mesta prvog čoveka zajedničkog pravobranilaštva Grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Smenjen je na predlog gradonačelnika Valjeva, Lazara Gojkovića. Razlozi za smenu su navodne primedbe na Kostićevo postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi i žalbama koje ulaže.

Darko Kostić smatra da je smenjen kako bi aktuelna vlast u Valjevu postavila svog čoveka koji će povući tužbu pred Višim sudom protiv Grada Valjeva i Republike Srbije zbog, kako kaže, nezakonitog ustupanja zemlje nemačkoj firmi „Bizerba“.

– Kakav god da su razlog za moje razrešenje naveli odgovorno tvrdim da je nezakonit. Oni mene zakonito da smene ne mogu. Jedini razlog moje smene jeste da se prikrije i zaštiti nezakonit rad pojedinaca u Gradskoj upravi i da im se omogući da nastave da rade nezakonito. Uz to, cilj je da se cela ova stvar vezana za tužbu zataška i da vršilaca dužnosti pravobranioca povuče tužbu. Videću šta ću dalje preduzeti. Meni je najvažnije da sam neukaljana obraza i čist, da nisam oštetio ’ni za crno ispod nokta’ ni državu ni grad, radio sam časno i pošteno i štitio sam imovinu, što sam i dokazao i meni je to dovoljno – rekao je Kostić.

darko kostić
Foto: N1/Milena Kuzmanović

Zajedničko pravobranilaštvo podnelo je tužbu protiv Grada Valjeva i Republike Srbije zbog odluke da lokalna samouprava, bez naknade, ustupi zemljište državi, koje će biti poklonjeni nemačkoj firmi “Bizerba”. Ročište je trebalo da bude održano istog dana kada je Skupština grada Valjeva glasala o smeni Darka Kostića te je ono odloženo na zahtev grada Valjeva. Suđenje na kome je trebalo da budu saslušani svedoci je odloženo za 10. novembar.

Prema pisanju portala Kolubarske.net grad Valjevo je za potrebe buduće privredne zone u septembru 2017. godine kupio skoro 20 hektara zemljišta za 195 miliona dinara u Popučkama, koje je bilo u vlasništvu Vidoja Vujića, a koje nije infrastrukturno opremljeno. Godinu dana kasnije gradsko rukovodstvo je odlučilo da za 39,3 miliona dinara kupi još oko 4 hektara zemljišta koje je u privatnom vlasništvu, a nalazi uz pomenute kupljene parcele. Obrazloženje je da je zemljište kupljeno da bi se „formirao prostorno jedinstven kompleks privredne namene u vlasništvu Grada“. Gradsko rukovodstvo je odlučilo da deo zemljišta, koje su pre tri i po godine građani Valjeva platili oko 234 miliona dinara, pokloni Republici Srbiji, a Republika će poklon proslediti nemačkoj kompaniji „Bizerba SE &Co. KG“ u ime dobrodišlice i neverovatnih 300 radnih mesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič je lično najavio dolazak nemačkog ulagača i prisustvovao potpisivanju ugovora.

vučić nemci
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

– Ovo su temeljne promene. Ovde ljudi donose najprecizniju tehnologiju. Oni će da zaposle i visoko plaćene inžinjere i veoma dobro plaćene radnike – rekao je predsednik nakon što je potpisan ugovor sa nemačkim investitorom, 26. maja ove godine.

Predsednik je tada iskorisio priliku da izrazi i svoje brige za Valjevo kao i veliku zahvalnost nemačkoj kompaniji koja od države dobija 15 hiljada evra subvencija po radniku.

– To je fantastična kompanija, a ovo je samo početak. Mnogo sam brinuo za Valjevo pre ovoga. Izgradnjom brze saobraćajnice i gasne mreže u Valjevu, ispunićemo sve uslove za dolazak i rad Bizerbe i drugih investitora. U planu je i izgradnja kompletnog vodovodnog sistema za Valjevo. Ovo su sve neverovatne promene za ovaj grad. Ništa ne bi bilo moguće bez nemačkih investitora i hvala im na tome – rekao je predsednik.

Darko Kostić je za televiziju N1 rekao da je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković na njega vršio pritisak da postupa nezakonito uveravajući ga da je razgovarao sa predsednikom Srbije i da su im državno rukovodstvo i vlasti iz Beograda naložile kako da postupaju.

– Ja sam kako tada tako i sada ubeđen da predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić ne stoji iza ovoga, da nikada nikome nije tražio da radi nezakonito i da on uvek postupa po zakonu – rekao je Kostić za N1.

Darko Kostić je predložio da Aleksandar Vučić postane počasni građanin grada Valjeva, što su njegovi partijski saborci odbili.

– Svoja politička uverenja nisam skrivao, uvek sam odvajao profesionalni od političkog života. Međutim, ja sam u julu izašao iz SPS, jer je stranka u Valjevu glasala protiv mog predloga da predsednik Aleksandar Vučić postane počasni građanin grada Valjeva. Kada nam se ne poklapaju političke ideje, valjda je prirodno da izađem – objasnio je Kostić.

Fondacija Džordža Klunija nudi pomoć uzbunjivaču iz Krušika

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link