Magazin Srbija

Tužilaštvo ispituje smrt vojnika na Pešteru: Stradali Stojković se poneo herojski, porodica mora saznati istinu

pester-vojska-vojna-vezba

Više tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo je predistražni postupak, ispitujući okolnosti pod kojima je stariji vodnik Dejan Stojković preminuo 24. juna, tokom izvođenja vojne vežbe na Pešteru.

U tužilaštvu je za list Danas rečeno da je u toku dosadašnjeg postupka obavljen uviđaj, naložen pregled i obdukcija tela i ispitano više svedoka.

Utvrdili su da se Stojković na dan smrti, u toku izvođenja vežbe, kao komandir vozila nalazio u oklopnom vozilu BVP M-80 sa još šest osoba, i da je iznenada umro oko 12.30 sati, prenosi 021.

„S obzirom na to da još uvek Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru nije dostavljen nalaz i mišljenje naložene obdukcije, od kojeg će zavisiti dalje eventualno preduzimanje određenih radnji, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru o daljem toku postupka blagovremeno će obaveštavati javnost“, rečeno je za Danas.

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je Stojkoviću iznenada pozlilo, ali je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao da je Stojković poginuo jer se zbog ekstremno visoke temperature aktivirao sistem za gašenje požara u borbenom vozilu, podsetio je list.

Navode Ponoša potvrdio je izvor lista Danas koji je dodao da još nije jasno zbog čega se aktivirao protivpožarni sistem koji je podešen da se aktivira pri temperaturi od 110 stepeni Celzijusovih.

“Na vojnim vežbama dešavaju se tragični događaji, jer je to posao visokog rizika, ali niko nema pravo da obmanjuje javnost i laže porodicu nastradalog samo da bi prikrio vlastitu odgovornost ili da ne bi pokvario ugođaj državnom rukovodstvu“, rekao je Ponoš, koji je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Kazao je da je najvažnije da Stojkovićeva porodica zna istinu.

„Nije isto kada njegova deca odrastaju sa saznanjem da im je otac umro jer je bio lošeg zdravlja ili sa saznanjem da je herojski poginuo obavljajući zadatak, a Stojković se poneo odgovorno, herojski, kao pravi komandir. Čekao je da svi članovi posade pre njega napuste vozilo u kojem se desila havarija. To su potpuno različite stvari. To mora da zna porodica, ali i vojska, jer se na takvim primerima uči“, ocenio je Ponoš.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije rekao je da vojne vežbe ne bi trebalo da služe za zabavu državnom i vojnom rukovodstvu niti za potrebe marketinga trgovcima oružjem.

„Nažalost, nije ovo prvi politički menadžment nad vojskom koji insistira da im vojska pravi ‘televizične’ vežbe. Neki su na to pristali. Ja nisam“, kazao je Ponoš.

Preminuo vojnik tokom vojne vežbe na Pešteru, a meštanima oko glava lete projektili

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link