Srbija Vesti

Turski radnici gradili stanove za vojsku i policiju, pa ostali bez para i smeštaja. Bukvalno, nemaju šta da jedu

Jedna grupa građevinskih radnika iz Turske, angažovanih na izgradnji stanova za pripadnike vojske i bezbednosti Srbije u Kraljevu, ostao je bez para za smeštaj i hranu, a zbog neisplaćenih plata nisu u mogućnosti da se vrate kućama u Tursku. Oni su, kako kažu, „zarobljeni“ u Kraljevu.

– Para nemamo ni da ostanemo u Srbiji, ni da se vratimo kući u Tursku. Zalihe hrane su nam na izmaku, a iz trenutnog smeštaja u najkraćem roku moramo da se iselimo jer stanodavcu nije plaćena kirija. Duguju nam u proseku tri plate, a ukupan iznos je oko 70.000 evra – kažu radnici.

Građevinski radnici iz Turske, njih dvadesetak, angažovani su na izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti u Voćarevim livadama u kraljevačkom naselju Ribnica.

– Krajem prošlog meseca prestali smo da radimo jer tražimo da nam se plati ono što nam se duguje. Na gradilištu u Kraljevu smo ukupno četiri meseca, a plaćen nam je samo jedan. Ni prevoz nam nije plaćen, pa smo iz Mataruške Banje gde smo smešteni pešice išli na gradilište. Bilo nas je oko šezdeset u početku, neki su otišli u Beograd, neki u Novi Sad, a neki su uspeli da se vrate kući. Mi bez para ne možemo jer nemamo ni za kartu, ni za obavezni PCR test – kaže Volkan Aćif, jedan od radnika.

Posredstvom jedne firme iz Izmira, turski radnici su, kako kažu, u oktobru prošle godine najpre stigli u Niš. Preko niškog “Global inžinjeringa” deo radnika je potom upućen na rad u Beograd, a drugi u Kraljevo. Kako kažu, obećana im je plata od 800 do 1.200 evra mesečno uz plaćen smeštaj i hranu.

– Prva plata nam je isplaćena na ruke i od tada nismo ništa primili. Slušamo izgovore kako niko za nas nije odgovoran. Izvođač radova nas upućuje na podizvođače, a oni na investitora, odnosno Vladu Srbije koja, navodno, nije uplatila novac. Žalili smo se i Ambasadi Turske u Beogradu, obećali su da će sve biti brzo rešeno, ali se ništa ne dešava. Želimo samo ono što nam duguju i da se vratimo u Tursku – dodaju ogorčeni radnici.

U valjevskoj građevinskoj firmi “Kej”, izvođaču radova na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kraljevu, tvrde da oni nisu dužni da isplate radnike iz Turske jer ih nisu ni angažovali, već su to učinili podizvođači.

– Nije ovo problem od juče. Mi smo sve naše ugovorne obaveze ispunili, plaćajući čak i ono što nismo morali. Na sastanku sa tim radnicima u turskoj ambasadi ponudili smo da ih preuzme i ubuduće plaća naša firma, ali su se oni bukvalno ucenjivački ponašali zahtevajući neprihvatljive, astronomske cene rada, u potpunoj suprotnosti sa ugovorima. I predstavnici ambasade su bili zatečeni takvim ponašanjem i na tome je sve ostalo – kaže, za “Novosti”, Filip Maksimović, direktor firme “Kej”, a prenosi 021.

Sličan problem sa isplatom zarada u avgustu prošle godine imala je i grupa indijskih radnika, angažovanih u kraljevačkom građevinskom preduzeću “Nikolić”. Njima su u proseku dugovali od četiri do šest plata, a problem je rešen tako što im je isplaćen deo duga, nakon čega je većina Indijaca, uz brojne peripetije zbog epidemiološke situacije, otišla kući.

Kineski radnici u Boru žedni, gladni i bez grejanja, kompanija „Ziđin“ izbegava srpske poreze

Share via
Copy link