Magazin

U Turskoj stradao dečak (8) poreklom iz Srbije, porodica zavijena u crno

decak-kragujevac-zemljotres-turska
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, privatna arhiva, EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Iz Turske i Sirije ovih dana stižu strašne vesti. Broje se hiljade mrtvih u razornim zemljotresima, a broj ljudi koji su ostali pod ruševinama još uvek se ne zna. Tragedija je pogodila i porodicu Pejković iz Kragujevca.

Stravične razmere zemljotresa u Turskoj u crno su zavile porodicu Pejković iz Kragujevca. Osmogodišnji dečak Robin podlegao je povredama, a vest o tragediji pogodila je ceo Kragujevac i stanovnike naselja Aerodrom gde žive Robinova baba i stric.

Žrtve razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji mere se hiljdama, a među njima je i mali Robin Pejković (8), dečak, koga se stanovnici Ulice Vladimira Rolovića u kragujevačkom naselju Aerodrom sećaju kao lepo vaspitanog i umiljatog mališana.

Slobodanka i stric Aleksa zavladao je muk, a umrlica na ulaznim vratima tera suze na oči svakome ko poznaje njegovog oca Igora koji je odrastao u naselju.

Komšija iz zgrade, Miloš u neverici je zbog tragedije i za Nova.rs kaže da su se sve komšije potresle zbog gubitka koji je zadesio, kako kaže, finu i čestitu porodicu Pejković.

Za Robinovog oca Igora, Miloš ima samo reči hvale i navodi da je kao mlad i uspešan inženjer ,,Igor ponos cele zgrade“.

– Ne možemo da verujemo da više nema malog Robina. Strašna tragedija i ogromna tuga. Njegova baba je već u ozbiljnim godinama, ne znam kako će ovo preživeti. Izjavili smo saučešče, tu smo da im se nađemo, ali ne znam da li postoje ikakve reči utehe za ovoliku nesreću – priča komšija Miloš.

Porodica malog Rodbina, baba Slobodanka i stric Aleksa, nisu imali snage da govore za medije. Skrhani gubitkom, žele samo da tuguju, a u ovom trenutku podrška su im prijatelji i komšije koji dolaze da izjave saučešće.

Komšija Miloš kaže, da u prvom trenutku nije ni znao za tragediju, te da je bio iznenađen gužvom koju je video ispred stana porodice Pejković.

– Izašao sam iz zgrade i na ulaznim vratima video umrlicu. U mestu sam se ukopao. Znao sam da Igor ima porodicu u Turskoj. Sve mi je bilo jasno. Još uvek ne mogu da se oporavim da ih je zadesila ovakva tragedija – iskren je on.

Radovali smo se svakom uspehu našeg komšije

Mediji su preneli da su Robinovog oca Igora Pejkovića, stravične vesti o zemljotresu zatekle u Meksiku gde je trenutno radio.

U ruševinama zgrade u turskom gradu Iskenderun, bili su zarobljeni Robin i Igorova supruga Sena. Nažalost, mali Robin je podlegao povredama, a Sena je zbrinuta u jednoj bolnici.

Miloš kaže i da je porodica redovno dolazila u Kragujevac, da su delovali srećno, a ceo komšiluk ponosio se uspesima mladog mašinskog inženjera koji je napravio karijeru u inostranstvu.

– Igor je prvo otišao u Rusiju. Radio je za neku multinacionalnu kompaniju koja ga je poslala u Tursku gde se i oženio. Trenutno je u Meksiku. Poslednji put kada sam ga video, a bilo je to pre korone, pričao je da je zadovoljan poslom i da mu odgovaraju svi uslovi u Meksiku. Svi smo se stvarno radovali njegovom uspehu. Napredovao je samo zbog svog znanja, niko ga u belom svetu nije gurao, sve je postigao sam i bio je ponos svih nas. Sada ova tragedija, ne mogu da verujem šta ih je snašlo – saosećajan je komšija.

On kaže i da Igor i Sena osim nastradalog Robina imaju i mlađu devojčicu, koja je pukom srećom u trenutku zemljotresa bila kod Igora u Meksiku.

Naš sagovornik je pun hvale za celu porodicu. Kaže, da je Robinova baba Slobodanka bila profesorka engleskog jezika na kragujevačkom PMF-u i da je svoje sinove izvela na ,,dobar put’’.

Dodaje da ne sme ni da pomisli koliko će ova tragedija izmeniti njihove živote i kako će nastaviti da se nose sa ogromnim gubitkom koji su doživeli.

Novosti su prenele da je dečak srpskog porekla Robin Pejković sahranjen u sredu 8. februara na pravoslavnom groblju u Iskenderunu, u danu kada se u tom lučkom gradu sahranivalo na stotine žrtava razornog zemljotresa. Opelo malom Robinu služio je grčki sveštenik.

Natovario stari auto, krenuo put Turske i postao simbol solidarnosti! (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

68 Shares
Share via
Copy link