Svet Vesti

Turska „ljubazno odbila“ ponudu jedne zemlje da pošalju spasilački tim

spasioci turska
Foto: MUP Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Kipra objavilo je 10. februara da je Turska „ljubazno odbila“ njihovu ponudu da pošalju spasilački tim koji bi pomogao u potrazi za ljudima zarobljenim u srušenim zgradama.

U tvitu u petak, ministarstvo je navelo da ponuda – koja je prvobitno prihvaćena – „i dalje stoji“ i izrazilo zahvalnost profesionalnim spasiocima „spremnim da svuda spasavaju živote“. Kiparski tim od 15 spasilaca, kao i lekar i bolničar, bili su u pripravnosti od srede da otputuju u Tursku u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Turska ne priznaje Kipar kao državu. Hiljade turskih vojnika stacionirano je na otcepeljnom severu ostrva od 1974. godine, kada je izvršila invaziju nakon državnog udara čiji je cilj bio ujedinjenje sa Grčkom.

Turska je jedina država koja priznaje Tursku Republiku Severni Kipar.

Problem statusa ove teritorije je kamen spoticanja EU, Grčke i Kipra s jedne i Turske s druge strane.

Pomoć Turskoj stiže iz različitih delova sveta, kako u hrani i lekovima, tako i u ljudstvu. Spasilački timovi iz različitih delova sveta stigli su u pogođene provincije i u saradnji sa lokalnim timovima rade na pronalaženju preživelih. Na terenu su i spasilačke ekipe sa Balkana.

Srpski spasioci locirali su u ruševinama ženu koja je više od 100 sati provela zatrpana, potvrdio je za portal Nova.rs Davor Vidović, vođa spasilačkog tima iz Srbije.

Ženu su, kako saopštava MUP Srbije, juče locirali naši vatrogasci-spasioci uz pomoć specijalizovane opreme za elektronsku audio i video pretragu.

„Nakon više od 100 sati koliko je provela u ruševinama, lokalne spasilačke službe izvukle su i spasile“, saopšteno je iz MUP-a.

Pripadnici makedonske vojske koji su deo spasilačkog tima izvukli su iz ruševina dečaka (5), objavila je ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska.

„Naš armijski tim zajedno sa turskim timom, pronašli su i izvukli ispod ruševina petogodišnjeg Sulejmana. Sulejman je živ i zdrav i nek nam dugo živi“, napisala je ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska.

Pripadnici crnogorskog tima za traganje i spasavanje juče su iz ruševina u Turskoj izvukli jednu živu žensku osobu.

Izvor: Nova

„Tate Novosađani“ započeli prikupljanje pomoći za Siriju, sankcije koče akciju

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

88 Shares
Share via
Copy link