Vesti

Turistički sektor pred kolapsom, protest u subotu u minut do 12

Sektor turizma u celom svetu je u potpunom kolapsu, a ni u Srbiji situacija nije ništa bolja. Zbog pretnji gašenja ogromnog broja turističkih agencija, ali pre svega zbog pasivnosti države u rešavanju nagomilanih problema udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ organizovaće i treći protest u subotu 6. februara ispred Narodne skupštine u Beogradu, a početak je zakazan za simboličnih minut do 12.

Ovom udruženju na protestu će se pridružiti i Inicijativa TAS, koja u svom članstvu broji preko 200 različitih turističkih agencija.

Cilj protesta je da se spasi turistički sektor, a jedan od glavnih zahteva biće i da se otpišu porezi i doprinosi na zarade zaposlenih čija prva rata dospeva 10. februara.

– Osnovni zahtev našeg sektora, sektora turističkih agencija, je hitna finansijska jednokratna pomoć. Preko 200 turističkih agencija je do danas obustavilo svoje poslovanje – navodi se u saopštenju Inicijative TAS.

Oni upozoravaju da je najavljeno gašenje 170 turističkih agencija u narednih mesec dana, dodajući da je preko 50 odsto ukupnog broja otpuštenih radnika iz ovog ugroženog sektora.

– Sve zemlje EU su u paketima pomoći privredi posebna i značajna sredstva usmerili na turističke agencije kao i pojedine zemlje u našem okruženju. Nedavno je Federacija BiH isplatila pomoć svojim turističkim agencijama – ističu iz ove TAS-a.

Takođe, podsećaju javnost na incident koji se dogodio kada su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija govorili o navodnom memorandumu koji je sklopljen sa grčim vlastima kako bi naši građani mogli da putuju u tu zemlju, piše Nova ekonomija.

Tvrde da ministarstvo nije htelo da prizna svoju grešku kada je grčki ministar turizma demantovao informaciju o sklopljenom memorandumu, već je odgovornost prebačena na medije.

– Ovakve izjave apsolutno štete našem ugledu kao zemlje i karakterišu se kao svojevrsni diplomatski incident – kažu u Inicijativi TAS.

Oni se nadaju skorijoj normalizaciji stanja kako bi naši građani mogli da planiraju svoja putovanja i u druge zemlje Evrope i sveta.

SEZONA IZ PAKLA U CRNOJ GORI: Bez posla ostalo više od 40.000 ljudi, najveći udar pretrpeo grad na moru

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


22 Shares
Share via
Copy link