Lifestyle

Mala terasa od 3 kvadrata najveća je zvezda Tanjinog trosobnog stana (FOTO)

stan
Foto: Zadovoljna.rs

Odavno već nemamo potrebu za kupovinom časopisa o uređenju enterijera, inspiraciju vrlo često možemo naći takoreći u komšiluku pa i putem društvenih mreža. Jedan stan iz komšiluka, tačnije iz Podgorice, pravi je primer jednostavnog, ušuškanog i elegantnog doma uređenog sa istančanim osećajem za detalje i meru, piše Zadovoljna.rs.

Trosoban stan Tanje Sekulić ima 90 kvadrata, ali zvezda tog doma je mala terasa, koja je odličan primer kako mašta može svega tri metara kvadratna pretvoriti u mali raj.

Tanja je stan kupila u trenutku kada je već imala troje dece i porodici je bio neophodan veliki prostor. Ima tri spavaće sobe, veliku dnevnu sobu koja je spojena s trepezarijom i kuhinjom.

Čak ima špajz, što je danas u novim stanovima nešto što ne postoji, priča ona.

– Volim skandinavski stil, svetle boje. Oblačim se tako i takav mi je i enterijer. Kad otvorite moj regal, u njemu su zemljani tonovi, kao i u mom enterijeru. Ja sam po prirodi jako dinamična, jako živa, meni je potrebno da kad dođem u stan imam mirne tonove, mirne boje, pa to bude mirno mesto za mene – kako bi svoju energiju malo sredila, otkriva nam Tanja.

Baš te nijanse dominiraju u dnevnom boravku, koji je Tanjin omiljeni kutak u stanu.

– U dnevnoj sobi smo najviše, pa je rađena baš onako da bude udobno, da bude prostrano. Nisam je zatrpala nameštajem, to mi je bilo jako bitno. Koliko god da volim dekoracije, pazim da ne preteram. Dekoracijama često koliko uredite prostor, toliko možete da ga zagušite, pretvorite u kičeraj, napominje Tanja.

Odabrala je neutralnu boju za sofu, što joj omogućava da menja izgled prostorije iz sezone u sezonu.

– Za tu nijansu će neko reći da je dosadna. Ali siva sofa dozvoljava da ja uvek mogu da menjam jastučiće, po sezoni. Uz cveće, tepih druge boje, sve to može da oživi. Uvek bih predložila da sofa bude u mirnijoj varijanti, a u detaljima se igrajte sa bojama i dezenima, ističe Tanja.

Upravo su pažljivo odabrani detalji ono što Tanjin stan čini tako toplim, a ona priznaje da se najčešće fokusira upravo na sitnice.

– Više ću se zadržati na odabirnu neke biljke ili detalja, nego možda na nekom većem komadu, poput komode. Mislim da detalji daju pravi šmek svemu“, kaže Tanja.

Dosta dekora u svom stanu je sama napravila – aranžmane, tererijume, akvarijume.

– Radim i ‘peble art’ slike s kamenčićima, koje sam koristila u enterijeru. To sve može za male pare da se napravi – skoro sam napravila terarijum od biljaka koje sam našla dok sam šetala u šumi, priča Tanja, koja rado deli DIY projekte na Instagramu.

Tanja kaže da ne voli da daje veliki novac za nameštaj, kao i da se s manjim budžetom može postići vrhunski izgled doma.

– Ne bežim od radnji kao što je IKEA i Jysk. Cena odgovara tom kvalitetu, a meni se svaki komad koji sam kupila kod njih pokazao kao jako dobar. Često i objavljujem ono što nađem, posebno ako je nešto povoljnije, kaže ona, a kao primer nam pokazuje sobu svoje ćerke, koja je nedavno renovirana upravo nameštajem iz pomenutih radnji.

Najveći izazov pri uređenju stana su joj bile terase koje su jako male. Uspela je da izbegne dobro poznatu zamku kad je ovaj deo stana u pitanju.

– Svi uvek težimo da nešto što nam ne treba ostavimo na terasi. To se nikad posle ne skloni i terase budu zatrpane. Rekla sam sebi da mi terase nikad neće biti takve iako su od tri kvadrata. Jedna je zaista predivna za sedenje, a druga je poslužila kao mali vešeraj, otkriva Tanja.

Za bajkovit izgled mikro terase, najbitnije je naći nameštaj koji je neće zagušiti, kaže Tanja.

– Meni su poslužile stolice iz Jyska koje su se fenomenalno uklopile i udobne su. Onda sam pravila za cveće policu po meri. Nazvala sam stolara, on je uzeo dimenzije i napravio jednu divnu policu od drveta, koja najviše krasi tu terasu. Stazica je dovoljna, cveće, stolice, stočić – i već možete tu da uživate po sunčanim danima, govori nam.

Najzad, za sve koji su tek na početku uređivanja svog doma, Tanja ima važan savet – da budu strpljivi.

– Najveća greška koju sam napravila kad sam se uselila je što sam imala želju da odjednom sve opremim. Kupila sam sve odjednom – od lustera do tepiha. Te detalje sam posle morala da menjam. Ne možete vi tačno odmah da ocenite šta će odgovarati prostoru. Uvek bih rekla ljudima da uzmu krupne stvari, a sitnice da ostave za kasnije, kad zaista dožive taj prostor. A to se može desiti kroz nekoliko meseci, ili godinu. Tad ćete uneti pravi šmek u enterijer i izabrati pravi tepih, luster, zavesu…, zaključuje Tanja Sekulić.

Izvor: Zadovoljna.rs

Mara je kraljica buvljaka, kuća joj za 1.000 dinara izgleda poput onih iz svetskih magazina

62 Shares
Share via
Copy link