trg-slobode
Magazin Novi Sad

Klizalište, veći broj stabala i zelenila: Ovako je švedski arhitekta zamislio Trg slobode (FOTO)

Trg Slobode u Novom Sadu mogao bi da poprimi drugi izgled. Švedski arhitekta Kanozis Johan Kaselbrant pored sadnje većeg broja stabala i zelenila, predvideo je denivelaciju u središtu trga koja bi se tokom zime koristila kao klizalište.

Simbol Novog Sada

Švedski arhitekta Kanozis pozvan je prošle godine od strane Fondacije 2021 da učestvuje u urbanom razvoju centra Novog Sada, koji je će biti evropska prestonica kulture 2021. godine. Idejno rešenje je završeno, a vizuelizacije je uradila partnerska kompanija Case3D iz Novog Sada, piše Gradnja.

Kanozis Johan Kaselbrant, arhitekta i glavni vlasnik studija Kanozi, piše na svom sajtu o projektnom zadatku: “Zadatak nam je bio da osmislimo centralni gradski trg i simbol Novog Sada – Trg slobode.

Velik deo gradskog života vrti se oko ovog mesta – ovde je i gradska kuća i katedrala. Tu se građani okupljaju za novogodišnje i božićne praznike kao i za druge javne događaje.

novi-sad-trg-slobode-kanozi

Trg ima duboko simboličko značenje i odražava istoriju Novog Sada, dok u isto vreme formira sliku grada. Stoga, njegova promena će stvoriti novu sliku grada.“

Na obližnjim ulicama Trga slobode, koje su uglavnom pešačke, događa se veći deo društvenog života grada. Ove okolne ulice su takođe bile uključene u zadatak.

Predlog Kanozisa je granitno pokriveni trg s udubljenjem prema njegovom centru – odnosno, prema spomeniku Svetozaru Miletiću.

Kafić od 300 m2 u Limanskom parku je novo remek delo naših urbanista

Predlog Kanozisa fokusira se na stvaranje okruženja dostojnog jednog modernog grada.

„Želimo da ojačamo potencijal trga kao javnog okupljališta i podržimo sve načine kako se on već koristi.“

Njegov predlog je granitno pokriveni trg s udubljenjem prema njegovom centru – odnosno, prema spomenika Svetozara Miletića.

„Ova redukcija služi kao arena koja tokom letnjih meseci poziva građane da se nađu svoje mesto i postanu deo zajedničkog spektakla. Tokom zime, ova arena pretvara se u klizalište.“

Okolne ulice zamišljene su kao zeleni parkovi s listopadnim stablima, uglavnom novozasađena, koja pružaju hladovinu tokom leta i propuštaju sunce tokom zime, a pritom stvaraju mesta za druženje dece i odraslih tokom cele godine.

novi-sad-trg-slobode-kanozis-01

Hoće li se realizovati?

Doduše, nije jasno da li će se ovaj projekat realizovati pošto je poznato da su pre godina danu objavljena pobednička rešenja konkursa za jezgro grada na kojima su prvo mesto odneli Igor i Jelena Čubra iz Beograda.

Naravno, investitor nije u obavezi da realizuje pobedničko rešenje, pa će biti interesantno videti da li će predlog švedskog arhitekte Kanozisa ući u razmatranje.

Centar Novog Sada će u budućnosti ovako izgledati (FOTO)

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

97 Shares
Share via
Copy link