Koronavirus Svet

Tramp ispunio pretnju: SAD više ne finansira Svetsku zdravstvenu organizaciju

Donald Tramp
Foto: Al Drago/Bloomberg/Via Getty Images

Tramp je izjavio da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) “nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara”.

Nezadovoljan načinom na koji je ova organizacija pristupila korona-krizi, on jenaložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, prenosi Glas Amerike.

– SZO je promovisala dezinformacije Kine o virusu što je verovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj – rekao je predsednik SAD na konferenciji za štampu u Beloj kući.

Odluka Bele kuće da zaustavi finansiranje SZO je očekivana, s obzirom na to da je Tramp često kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

Trampova odluka odmah je naišla na osude.

Predsednica Američkog medicinskog udruženja Patris Heris ocenila je da reč o “opasnom koraku u pogrešnom smeru koji neće olakšati nanošenje poraza kovidu-19” i pozvala predsednika da je preispita.

Broj žrtava korona virusa u SAD premašio je 25.500 hiljada, dok je zaraženo najmanje 600.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Zvaničnici od Njujorka od Kalifornije razgovaraju o načinima da postepeno ukinu restrikcije i otvore svoje zajednice, ali dolaze u sukob sa predsednikom Trampom o tome ko donosi tu odluku.

Predsednik Tramp je ušao u konflikt sa nekim guvernerima o tome ko ima ovlašćenja da ponovo otvori zemlju.

Guverner Njujorka Endru Kuomo poručio je da predsednik SAD nema totalna ovlašćenja.

“Mi nemamo kralja. Imamo predsednika. To je velika odluka. Pobegli smo od toga da imamo kralja i Džordž Vašington je bio predsednik, a ne kralj Vašington. Stoga, predsednik nema potpuno ovlašćenje”, rekao je Kuomo u intervjuu za televiziju NBC.

U centru pažnje je pitanje kada početi sa povlačenjem restrikcija da bi se pokrenula ekonomija budući da je u Njujorku i drugim državama počeo da se smanjuje broj hospitalizovanih.

Izvor: Nova.rs; Glas Amerike

Tramp je stalno na TV, CNN neće više da ga emituje

99 Shares
Share via
Copy link