Poznati

Top 10 najbolje plaćenih sportista prema Meridian kladionici

Konor-MekGregor
Stacy Revere/Getty Images

Pre nekoliko godina Meridian kladionica je napravila istraživanje o najplaćenijim sportistima na svetu. To je inače tema koja interesuje svakog zaljubljenika u sport i o kojoj se naširoko debatuje. Sume koje se spominju su basnoslovne, i mere se stotinama miliona dolara za same jednu sezonu, a kolika je ukupno bogatstvo ovih zvezda je teško proceniti. Vrlo je verovatno da su neki već dostigli nivo Majkl Džordana koji je prebacio dve milijarde dolara.

U narednih nekoliko redova ćemo vam navesti koji sportisti su zaradili najviše novca u toku 2020. i 2021. godine. Prvih pet ćemo naznačiti a to su:

  • Konor MekGregor
  • Lionel Mesi
  • Kristijano Ronaldo
  • Dak Preskot
  • LeBron Džejms

MekGregor je inkasirao oko 180 miliona dolara, mizernih 22 miliona od sportskih događaja u kojima je učestvovao, a ostatak kroz sponzorske ugovore i ulaganja. Ovaj MMA borac koji je proslavio praktično UFC organizaciju, je pametno investirao i stvarao dodatnu vrednost kroz mnoge biznis poduhvate.

Mesi i Ronaldo su jedan pored drugog na listi, sa tim što je Argentinac ostvario prihod od 130 milion and Ronaldo deset milki manje. Naravno, Mesijev prelazak u PSŽ je razlog tome, jer su Sveci dobrano razbili kasu za njegov ugovor. Sa druge strane, Ronaldo je zaradio mnogo više preko marketinga nego njegov arhirival, ali su ugovori sa Juventusom i Mančesterom slabiji od Mesijevog sa Parižanima.

Zvezda NFL franšize Dalas Kaubojsa, Dak Preskot, je četvrti na listi sa 107 miliona dolara. Više od 97 miliona dolazi od njegovog tima, i po tome je najplaćeniji od svih na listi. Kada vlasnik Kauboja, Džeri Džons plati, on to ne žali. Ipak, ova franšiza je kultna u Sjedinjenim Državama i ona manje više predstavlja sinonim za najpopularniji sport u Americi.

LeBron Džejms je dobio oko 97 miliona dolara. Kralj Džejms je magnet za sponzore, i manje više sve velike kompanije iz Severne Amerike se utrkuju za njegov potpis i reklamu. Najk, MekDonalds, Koka-kola i mnogi drugi, svi oni imaju ugovor sa četvorostrukim NBA šampionom. Povrh svega on je član Los Anđeles Lejkersa i to mu samo dodaje na težini, jer su Jezerdžije najpopularniji brend u NBA ligi.

Nejmar, još jedan fudbaler, i član PSŽ-a je šesti na listi sa 95 miliona. Kao i Mesi veličina njegovog bogatstva je većinom od ugovora sa klubom, i moramo da podsetimo da je Brazilac i dalje ubedljivo najskuplji fudbaler svih vremena, plaćen Barseloni sve skupa oko 222 miliona dolara.

Teniska legenda, Rodžer Federer je sedmi, sa 90 miliona. Naravno veliki deo je od sponzora, jer FedEks zastupa Najk i Roleks i to je sasvim dovoljno da namakne makar 40 milion po sezoni. Prema procenama od tenisa je zaradio 30 miliona, i većina od tog novca je premija za učestvovanje na turniru, bez obzira na uspeh tokom istog. Ipak, Federerovo samo ime je magnet tako da se plaća.

Ostatak do broja deset popunjavaju jedan Formula 1 vozač, Luis Hamilton 82 miliona, NFL legenda, Tom Brejdi sa 76 miliona, i NBA zvezda, Kevin Durant koji je inkasiraio 75 miliona dolara tokom 2021.

Ako se pitate odakle su nam ovi podaci, moramo da napomenemo da je ovo okvirna lista, koja je sačinjena od podataka prikupljenih sa eminentnih svetski medija, i koja je trenutno najrelevantnija na ovu temu.

 

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link