Magazin Top 10

Top 10 činjenica o Dunavu

Inspiracija umetnicima i najvažniji plovni put, stanište raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu, čuvar istorije, Dunav kroz Srbiju protiče dužinom od 588 kilometara. Značaj Dunava poznat je od davnina, a kao najvažnija evropska reka nalazi se i u sklopu Fontane četiri reke u Rimu. Muška figura sa bradom, simbolizuje Dunav i predstavlja jedan od tada poznata četiri kontinenta – Evropu.

Obnovite znanje i saznajte nešto novo o ovoj veličanstvenoj reci.

Dunav teče od Nemačke do Crnog mora

Neverovatna dužina i tok od istoka ka zapadu, učinili su ovu reku središtem različitih istorijskih događaja. Dunav izvire u regiji „Crna šuma“ u Nemačkoj i uliva se u Crno more. Švarcvald je mesto u Nemačkoj gde Dunav počinje svoj put od 2.800 km do Crnog mora. Dunav počinje kao nekoliko manjih reka, koje se sreću i postaju jedan od najvažnijih plovnih puteva u Evropi.

Na dnu Dunava nalaze se brojni moćni ratni brodovi

Godine 1944, predvidevši da je poraz neizbežan, stotine nemačkih brodova plovilo je Dunavom kako bi izbegli da budu zarobljeni od strane Sovjetskog saveza. Danas, ratni brodovi se mogu videti sa obala Dunava u leto, kada opadne nivo vode u koritu.

dunavski-rafting-(6)-most

Rute popularnih biciklističkih trka nalaze se uz Dunav

Dunav je važna znamenitost, ali i turistička atrakcija. Kako prolazi kroz glavne gradove, uz njega je napravljeno mnoštvo biciklističkih i staza za pešačenje.

Milione ljudi snabdeva vodom za piće

Ogromna količina vode u koritu Dunava čini ga najzdravijim izvorom pijaće vode u centralnoj Evropi.

nacionalni_park_djerdap
Izvor: traveltoserbia.com

Predstavlja jedan od najbitnijih plovnih puteva u Evropi

Preko Bavarskog kanala, Dunav povezuje Atlantski okean sa Crnim morem. Zahvaljujući njegovoj širini, Dunavom mogu da plove i veliki brodovi.

Prolazi pored ili kroz deset različitih država

Tok Dunava od izvora ka ušću prolazi kroz različite zemlje, ali i četiri prestonice: Beč, Beograd, Budimpešta, Bratislava…

Dunav je najduža “neruska” reka u Evropi

Najduža reka u Evropi je Volga – neverovatni vodeni prostor koji obuhvata površinu od 3 692 kilometara u zapadnoj Rusiji. Druga najduža reka je Dunav, 2.860 kilometara, i teče od Nemačke do Ukrajine.

dunav_ilija_gajinov
Foto: Ilija Gajinov

Dunav je bio omiljena destinacija mnogim umetnicima

On nije samo plovni put, već i važna kulturna znamenitost. Inspirisao je brojne mitove, romanske pesme, kompozicije i stotine modernih romana.

Dunav je prirodno stanište raznim vrstama flore i faune

Dunav se može pohvaliti brojem od dve stotine vrsta riba koje žive u njegovoj vodi. Kroz istoriju je predstavljao i važan izvor hrane, posebno jesetre.

carde-novi-sad-dunav-vojvodina
Foto: Čedo Lukić

Skoro 30 procenata Dunava protiče kroz Mađarsku

Dunav izvire u Nemačkoj, ali se Mađarska smatra njegovim pravim domom. Više od 30 procenata Dunava je smešteno u ovoj zemljom, što je čini najboljom državom za uživanje u krstarenjima ovom rekom.

Izvor: National Geographic

Najbolje čarde na Dunavu

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link