Magazin Svet

“Imam 15 godina i za rođendan sam dobila BMW – nemam vozačku i nije mi potrebna”

tinejdzerka vozac
Foto: Alma COHEN / AFP / Profimedia

Evelina Kristijansen je tinejdžerka iz Stokholma i jedna od 50.000 maloletnih vozača u Švedskoj koji upravljaju automobilom bez vozačke dozvole.

– Imam 15 godina i za rođendan sam dobila BMW Serije 5 s kojim svaki dan idem u školu. Ne, nemam vozačku dozvolu, nije mi potrebna – kaže ona.

O čemu se tačno radi?

Reč je o zakonu starom gotovo 100 godina koji se pre svega odnosio na poljoprivredna vozila (A-Traktor), a koji dopušta deci od 15 i više godina da voze automobile bez odgovarajuće vozačke dozvole, pod uslovom da je vozilo ograničeno na maksimalnu brzinu od 30 kilometara na sat.

Dok se tinejdžeri u drugim zemljama moraju zadovoljiti s mopedom ili skuterom dok ne dobiju vozačku dozvolu, mladi Šveđani mogu koristiti gotovo svako vozilo s ograničenom brzinom. U bogatim predgrađima Stokholma deca tako voze Porše Kajen, BMW X5, Mercedes GLE i druge skupocene automobile.

Jedini znak raspoznavanja je trougao na prednjem staklu dok je iz kabine potrebno izbaciti zadnja sedišta, dopušteno je ostaviti samo mesto za vozača i suvozača.

Iako je Evropska unija više puta kritikovala Šveđane zbog spornog zakona, Skandinavce kritike ne uznemiravaju.

Oni smatraju da tinejdžeri smeju da upravljaju automobilima s ograničenjem brzine od 30 km/h i da im na taj način pružaju mogućnost bržeg odrastanja i nezavisnost od roditelja.

Izvor: Jutarnji list

Provela sam 3 dana u najskupljem kraju Evrope i nije mi dobro od cena, a mladi tamo ne znaju ni kako im izgledaju pare

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link