Magazin Srbija

Opasni dečiji izazovi zaustavljaju saobraćaj u Čačku, Zemunu i NS, policija kaže da je sve na roditeljima

Deca na putu
Foto: Blic

Brojni vozači iz Čačka prijavili su policiji da ih u večernjim satima na Bulevaru Vuka Karadžića deca gađaju jajima.

Kako navode vozači na društvenim mrežama, deca su sakrivena u nekom od obližnjih dvorišta odakle gađaju automobile, a potom se daju u beg. To se dogodilo i sinoć po svedočenju jedne žene na Fejsbuk grupi Čačanke, prenosi Ozon press.

– Sada, u 23.53 h u Bulevaru na skretanju ka Radničkoj ulici deca se iživljavaju i gađaju aute jajima. Ja sam stala i pozvala policiju i u čekanju dok stigne patrola pet automobila je stalo sa istim problemom. Ovo što deca rade to je vaspitanje iz kuće, a vaspitanje je nula (čast izuzecima) – napisala je Jelena Nešić Čajetinac.

U komentarima koji su usledili vidi se da to nije izolovan slučaj, i da se deca na čudam način igraju u Topličkoj ulici kao i na železničkoj stanici.

– Kod nas u Topličkoj deca otvore vrata zgrade i gađaju stanarima u vrata, i to klinci 13, 14 godina i odvaljuju fasadu – napisao je sugrađanin iz ove ulice.

U policiji su rekli da su imali prijave i da rade na otkrivanju počinilaca apleujući na roditelje da to spreče jer ova igra može biti opasna, navodeći da je sud u Subotici za slično delo, gađanje jajima, izrekao licu od 18 godina kaznu zatvora od 10 dana na koju je upućen i pre pravosnažnosti presude.

– Pri većoj brzini i udaru jajeta vozač može nesvesno reagovati, naglo zakočiti ili skrenuti sa puta, izgubiti kontrolu nad vozilom, a posledice biti tragične po vozača ili po druge učesnike u saobraćaju. Slično igru smo imali u zimskim mesecima kada su gađani automobili ledenicama. Sve je sada na roditeljima – kažu u policiji.

Sklek-izazov na zemunskim i novosadskim raskrsnicama

Vozači u Srbiji poslednjih godinu dana imaju poseban strah – da ne nalete na decu koja upravo na najprometnijim i najrizičnijim raskrsnicama rade „izazove“ za društvene mreže.

Izazovi su, inače, takmičenja koja deca snimaju i kače na društvene mreže da se hvale, a po pravilu je to nešto opasno po život što ih, kako oni misle, može učiniti popularnima.

Jedan takav izazov nedavno je snimljen na raskrsnici kod stadiona u Zemunu.

– Danas u Zemunu, na raskrsnici kod Stadiona, kada se upalilo zeleno svetlo za pešake, tri klinca (max 10-11 godina), su se zatrčali i na pola pešačkog legli da urade dva skleka i pretrčali smejući se! U pitanju je raskrsnica i oni koji skreću mogli su da udare ludu decu i da robijaju ni krivi ni dužni. Razgovarajte sa decom i vodite računa kakav sadržaj gledaju na telefonima – napisao je jedan čovek, a objavila Instagram stranica serbialive_beograd.

Isti izazov nedavno su radila i deca tog uzrasta u Novom Sadu.

– Deca stara između 10 i 12 su u veoma prometnoj ulici Narodnog Fronta radila sklekove nasred puta, gde inače prolazi veliki broj vozila svakog dana – upozorila je tada jedna Novosađanka, uplašena prizorom.

Sociološkinja Jelena Radović smatra da roditelj na prvom mestu treba da isprati sve što dete radi na društvenim mrežama i da bi roditelj morao da zna šta su Tik Tok, Jutjub, Instagram. Ona upozorava da mladi stalno pomeraju granice kad je reč o opasnim izazovima na društvenim mrežama.

Izvor: Telegraf

Novi TikTok izazovi sve užasniji: Deca u Hrvatskoj se bacaju pred automobile!

OGLAS

40 Shares
Share via
Copy link