Recepti

Italijanski recept za fenomenalne špagete koje se prave praktično ni od čega

aglio e olio recept

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cenovno prihvatljive. Pasta aglio e olio jedan je od takvih recepata.

Kao što ime kaže, reč je o testenini koja se sljubljuje s italijanskim osnovama – belim lukom i maslinovim uljem, a koja se posebno priprema oko Napulja.

Pripazite na beli luk

Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi dinstanja belog luka. Da bi jelo imalo savršen ukus, beli luk je potrebno narezati na sitne kriške i polako ga izdinstati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ako je beli luk bled, testenina neće imati punoću ukusa. Ako je pak pretaman, dobiće gorčinu koja će uništiti ukus celog jela. Ljubitelji ljutih stvari u ovo jelo dodaju i pahuljice čilija, koje jelu daju novu dimenziju, a na kraju sve zajedno završe s nešto svežeg peršuna.

Sastojci za testeninu aglio e olio

  • 400 grama sušenih špageta
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 5-6 češnjeva belog luka
  • ½ čajne kašičice pahuljica čilija
  • soli i bibera po želji
  • svež peršun za posipanje po želji

Priprema

  • Skuhajte testeninu prema uputama na pakovanju.
  • Beli luk očistite i narežite na tanke kriške.
  • U tiganj stavite ulje i beli luk te ih zagrevajte na laganoj do umerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.
  • Kada ste zadovoljni bojom dinstanog belog luka, sve prelijte preko kuvane testenine i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i pahuljice čilija.
  • Ukrasite svežim peršunom pre posluživanja. Prijatno!

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link