Magazin

Teslino najopasnije oružje Zrak smrti, zapravo je pravljeno sa dobrom namerom

Najveći naučnik svih vremena Nikola Tesla je sa svojim pronalascima promenio današnji svet. Mnogi od tih inovacija nisu ugledali svetlost dana, zbog novčanih nemogućnosti naučnika da projekte završi do kraja.

Tesla je imao vizije i težnje da svet posle njegove smrti bude bolje mesto. Zbog toga je dugo radio na svom pronalasku “zraku smrti”.

Zamislite snop energije koja bi mogla da sruši avione koji lete samo pomoću struje. Zamislite nevidljivi zid energije koji štiti zemlju od invazije, delujući kao električna ograda koja bi mogla da uništi neprijateljske vojnike u sekundi čim ga dotaknu. Zvuči kao nešto što bi većina vojske volela da poseduje zar ne?

San ove vrste “zraka smrti ” inspirisao je programe razvoja oružja decenijama. Ali sjajni pronalazač srpskog porekla Nikola Tesla tvrdio je da je zaista stvorio jedan – piše Blic.

Tesla je imao san i viziju

Mnogi Teslini pronalasci bili su revolucionarni. Prvenstveno se fokusirao na poboljšanje sistema za generisanje električne energije i prenošenje električnih struja. Pored toga, napravio je i važne inovacije u oblasti radio tehnologije.

Ali, najveći san Tesle je bio da pronađe način da se energija neprekidno prenosi kroz vazduh. Tokom svog života uspeo je da razvije niz uređaja koji bi mogli bežično prenositi električnu energiju, ali nedostatak finansiranja ograničio je njegovo istraživanje.

Međutim, 1934. godine, Tesla je tvrdio da je njegovo istraživanje rezultiralo neverovatnim novim otkrićem: uređajem koji bi mogao da ubije strujom i to na daljinu od nekoliko kilometara.

Tesla je svoj izum nazvao “Teleforce” (tele sila). Iako mnogi sada to znaju kao Teslin zrak smrti, pronalazač nije želeo tako da ga zove, jer on nije prenosio zrake, jer bi se energija zraka rasipala u vazduhu.

Umesto toga, Teslin pronalazak fokusirao je energiju duž uskog puta, za koju je tvrdio da je bila dovoljno snažna da sruši avione i ubije ljude odmah.

Prema Tesli, njegov pronalazak bi omogućio stvaranje nacionalne energetske ograde koja bi uništila bilo kog neprijatelja koji je prošao kroz nju.

nikola tesla

Zašto je Tesla rešio da napravi “zrak smrti”?

On se nadao se da će primena njegovog pronalaska biti miroljubiva. Pomoću njega bi državu koja ga poseduje bila praktično nemoguće napasti. Zato se nadao da bi takvo oružje ustvari učinilo ratove potpuno besmislenim i okončalo ih.

Međutim, Teslina zamisao je bila ograničena ozbiljnim problemom: niko nije bio zainteresovan za finansiranje projekta. On se obratio vladama Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, između ostalog, ali niko nije ponudio nikakav novac za to.

Ali jedne noći 1937. godine, na sastanku u ambasadi Jugoslavije, Tesla je rekao ljudima da ne samo da je moguć njegov izum, već da je jedan uređaj već napravio. U stvari, on je planirao da ga otkrije svetu za svega nekoliko meseci.

Međutim, ako je Tesla izgradio smrtni zrak, svet ga nikad neće videti. Kasnije iste godine, Teslu je udario automobil prilikom prelaska na ulicu i on se nikad nije potpuno oporavio. Godine 1943. umro je u hotelu “Njujorker” u kojem je živeo.

Gde su nestali Teslini izumi?

Nakon vesti o smrti pronalazača, vojska SAD-a brzo se pojavila u hotelu i pretražila njegovu sobu u potrazi za izumima za koje nije želela da dospeju u ruke drugih zemalja. Ali zvanično, nisu našli ništa. Dakle, pitanje je, šta se desilo sa ovim opasnim projektom?

Moguće je da je vlada SAD tajno preuzela “zrak smrti”. Na sličnim uređajima je eksperimentisano tokom Hladnog rata, što bi moglo da znači da su koristili Teslin pronalazak za razvoj daljih tehnologija.

Ali, ako je Tesla stvorio uređaj, i niko ga nije uzeo, onda se ne zna gde je. Niti je bilo očiglednog razloga zašto ga nikada nije javno prikazao.

Moguće je i da ga Tesla nikada nije izgradio. U svojim kasnijim godinama, istovremeno kada je tvrdio da je napravio “zrak smrti”, njegovo mentalno stanje se pogoršalo.

Zapravo, zrak smrti nije bio jedini pronalazak za koji tvrdi da ga je stvorio, ali nikad nije prikazan javnosti.

Tridesetih godina 20. veka on je tvrdio i da je izumeo mašinu koju pokreće kosmičko zračenje. Ali, ako je ona postojala, niko ni nju osim Tesle nije video.

Moguće su i brojne druge teorije, ali se čini da istinu nećemo uskoro znati.

Tužan kraj Nikole Tesle kao večiti podsetnik koliko se svet ogrešio o njega

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link