Magazin Srbija

Tesla nije čuveni Hrvat: EU izbacila sporni deo iz prezentacije

Iz zvanične Internet prezentacije Evropske unije, namenjene edukaciji mladih i dece, izbačen je deo u kom se navodi da je Tesla čuveni hrvatski naučnik.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, to je učinjeno nakon oštre reakcije državnih organa Srbije – Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja.

– Ministarstvo kulture i informisanja izražava zadovoljstvo zbog učinjene ispravke, prevashodno imajući u vidu da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih. Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika – navodi se u saopštenju Ministarstva.
Podsetimo, pre četiri dana je na zvaničnoj prezentaciji Evropske unije objavljeno da je NIkola Tesla čuveni hrvatski naučnik, što je proizvelo burnu reakciju u komentarima na sajtu, ali i kod naših zvaničnika koji su uputili protestno pismo EU.
O reakcijama ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića pisali su brojni svetski mediji. 
Svi ti mediji, uključujući i Dojče vele i Radio slobodna Evropa i Anadoliju, navode i da je ministar kulture Srbije  zatražio izvinjenje od EU zbog “lažnog” predstavljanja Teslinog porekla.
Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u “zlatnoj kugli” u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.

Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Izvori: B92 i 021.rs

Da li ste znali da je Tesla bio prvi počasni Novosađanin?

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

52 Shares
Share via
Copy link