Magazin Srbija

Bura u svetskim medijima: Srbi se pobunili što je EU Teslu prozvala Hrvatom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je Evropskoj uniji protestno pismo jer je u jednoj od njenih publikacija  Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat.

O tom Dačićevom potezu izvestili su brojni i uticajni svetski mediji.

Više desetina američkih portala i TV stanica, kao i „Toronto star“, malezijski „Star“ i „Tajvan njuz“, navode da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao „poznati Hrvat“, za koga „Njujork tajms“ podseća da je bio i rival Tomasa Edisona, prenosi Tanjug.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u „zlatnoj kugli“ u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.

Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Svi ti mediji, uključujući i „Dojče vele“, „Radio slobodna Evropa“ i „Anadolija“ prenoseći vest AP-a, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog „lažnog“ predstavljanja Teslinog porekla.

Izvor: Sputnik 

Reakcije na svojatanje Tesle: Nastavlja se bestidno kroatizovanje srpskog naučnika

21 Shares
Share via
Copy link