Putovanja

Temišvar – uživanje u starom gradu i raj za šoping

Iako sam grad nosi naziv po reci Tamiš, Temišvar ne leži na Tamišu, već na Begeju. Ovo su verovatno prve reči svakog turističkog vodiča koje ćete čuti ako se zaputite u banatsku prestonicu u Rumuniji. Ono što ćete prvo primetiti u ovom gradu jesu prostrani trgovi, koji se nižu jedan za drugim – Trg Slobode, Trg Pobede i Trg Jedinstva. Trgovi su uredni, sa dosta zelenila, spomenika i kulturnih ustanova poput Nacionalnog teatra i opere.

Sve građevine uglavnom su iz 17. veka, a među njima je najviše pravoslavnih crkava. Rumunska istorija veoma je povezana sa našom, pa ćete ovde videti nekadašnje sedište Srpske Vojvodine koje je danas Barokna palata, Sabornu crkvu srpske pravoslavne crkve iz 1748. godine, a nemojte se začuditi ako čujete i srpski jezik, jer ovde živi oko 7.000 Srba. Osim onih koji ovde žive, u Temišvaru ćete svakodnevno sresti i srpske turiste koji rado dolaze u mali Beč, kako još zovu ovaj grad.

Temisvar-3
Wikimedia.org

Kada prošetate starim uličicama, napravite nekoliko odličnih fotografija i popijete kafu na jednom od trgova, sigurno ćete se zaputiti u Julius tržni centar, raj za šopingholičare, ali i mesto gde ćete naići na odličnu brzu hranu. Na samo 15 minuta laganog hoda od centra grada nalazi se tržni centar u kojem ćete se verovatno barem jednom izgubiti. Ovde je preko 300 prodavnica, kafići, restorani, igraonice. Pokretne stepenice su uvek prepune, a na poslednjem spratu, gde su restorani, traži se mesto vise.

Ovo je jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu, sagrađen 2005. godine i pravi je raj za sve one koji su u potrazi za kvalitetnom garderobom na popustu. Gotovo u svakoj prodavnici naići ćete na akcijske cene i sniženja, a tu su poznati svetski brendovi, i zaista veliki izbor prodavnica poput Zare, Manga, Berschke, Stradivariusa, Pull&Beara, Tammarisa, Deichmana, H&M i mnogih drugih. Sve prodavnice su zaista velike, i izbor je odličan, pa po veoma povoljnim cenama možete kupiti garderobu.

trzni-centar
Wikimedia.org

Kada se umorite od šetnje, predlažemo da odete na poslednji sprat i uživate. Restorani brze hrane raspoređeni su po zemljama, pa ćete ispred svakog videti zastavu. Tu su italijanske pice, grčki suvlaki, rumunski specijaliteti, KFC, kineska kuhinja, i naravno srpske pljeskavice. I ovde imate veliki izbor, a cene su pristupačne, pa za 5 evra možete imati zaista obilan obrok. U Rumuniji se plaća leima, a za 1 evro dobićete oko 4 lea. Menjačnice imate u samom centru grada, ali i na svakom spratu u tržnom centru.

Jednodnevni izlet u Temišvar sve je popularniji u novosadskim turističkim agencijama, a cene su oko 1.200 dinara za prevoz i organizovani obilazak grada. Predlažemo vam da u toku ove jeseni obavezno jedan dan odete do ovog prelepog grada, a za šopingholičare, topla preporuka, nećete se pokajati.

Posetite banju Eržebet u Mađarskoj

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link