Magazin Novi Sad

Novosadski kvart sa 20.000 ljudi ostaje bez jedinog parka, umesto drveća niču zgrade

gradilište
Foto: Gradnja

Novosađani na Telepu ostaće bez jedine zelene površine, za koju su se pre par godina teškom mukom izborili da ostane park. Pre četiri godine Grad je na Telepu planirao izgradnju vatrogasnog doma. Od toga se odustalo zbog pobune građana, a sada umesto zelenila niču nove zgrade od čak 12 spratova.

Građani sa teritorije mesne zajednice “Bratstvo Telep” predali su više od 80 potpisa, sa zahtevom da se održi zbor oko novog plana da se na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice gradi kompleks višespratnica.

Telepčanin Aleksandar Lazarević smara da ovakav Plan ne uništava samo budućnost generacija koje su tu, već i onih koje dolaze i veruje da ukoliko ovu štetu sada naprave, ona se ne može popraviti ni za 30 godina.

Postoji bojazan da Savet MZ neće sazvati zbor, jer se to nije dogodilo ni u šest prethodnih slučajeva.

Borba za jedinu preostalu zelenu površinu na Telepu traje od 2018. godine, kada je 2800 Novosađana potpisalo peticiju protiv gradnje vatrogasnog doma i uz zahtev da se na toj lokaciji ucrta park.

Ta borba nije bila jednostavna, jer su vlasti potpuno ignorisale zahteve građana.

Aleksandar Lazarević, jedan od potpisnika inicijative za održavanje zbora, objašnjava da su pomenutu peticiju pokrenuli 2018. godine, jer je inicijalno po Generalnom urbanističkom planu iz 2020. godine na tom mestu i bio ucrtan park, a da su gradske vlasti tražile da tu bude vatrogasni dom.

– Pokrenuli smo peticiju 2018. da se vrati inicijalno stanje zbog katastrofalne situacije na Telepu što se tiče zelenih površina. Slali smo 2 puta pismo gradonačelniku,  Skupštini grada i predsedniku skupštine, Gradskoj upravi za zašitiu životne sredine i Direkciji za građevinsko zemljište i investiicije. Nismo dobili odgovore, sem od Urbanizma, koji je bio generečki u tonu da je na toj lokaciji planiran vatrogasni dom i da se to neće menjati – doneta je takva oduka – kaže Lazarević.

On dalje objašnjava da Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije 6. avgusta 2019. donosi odluku o obustavi postupka javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za vanredne situacije u Novom Sadu.

U obrazloženju stoji da naručilac donosi predmetnu odluku o obustavi postupka na osnovu peticije 2.532 građana, koji traže da se Regionalni centar za vanredne situacije u Novom Sadu ne gradi na planiranoj lokaciji.

Vlasti odustaju od vatrogasnog doma zbog peticije, ali ne ispunjavaju sve zahteve. Novosađani su tražili da umesto vatrogasnog doma bude ucrtan park i ovom delimičnim ispunjenjem nisu bili zadovoljni.

Novi Generalni urbanistički plan ponovo targetira istu površinu, od koje će polovina služiti za izgradnju višespratnica od 8 do 12 spratova, a preostali deo ostaje zelena površina.

Razočarani građani zbog ovakve oduke prkupili su više od 80 potpisa i zatražili da se organizuje zbor građana.

– Mi smo podneli zahtev za zbor građana, imamo preko 80 potpisa, a 30 je dovoljno. Predali smo ga juče… Tražimo zbor gde ćemo diskutovati na ovu temu i tražiti da se na pomentu površinu ponovo ucrta park. Građani se sa pravom osećaju prevarenim. Jedno je rečeno, a sada ni od te zelene površine neće biti ništa.

– Problem sa zelenim površinama na Telepu je da mi ostajemo bez jedine površine na kojoj može da bude park dostojan Limanskog ili Futoškog. Ne postoji više nijedna površina na Telepu gde takav park može da postoji.

– Taj deo telepa oko Bulevara je najnaseljeniji jer su tu zgrade i višespratnice. Tu se postavlja pitanje gde će ti ljudi, u koji će park otići ako su stariji, nemaju auto i slično? Pa nigde! – kaže Aleksandar.

Park koji će postati gradilište nije jedina problematična tačka u GUP za Telep.

– Da pogledamo malo širu priču, zelene površine sem postojećeg igrališta koje nije uređeno do kraja i koje je dosta manje od ove površine, mi nemamo drugih zelenih povšina.

– Na zbor građana smo tražili da diskutujemo i o postojećem igralištu jer po novom projektu na njemu će se dići zidovi. Zamislite da izađete na igralište da malo odmorite da bi bili među zidovima. Pa gde je tu smisao? Zidovi će biti oko igrališta, košarkaškog terena i prostora gde se psi istrčavaju. Nedostaju još rešetke pa da bude potpun ugođaj – kaže Aleksandar.

Prema rečima našeg sagovornika još neke zelene površine koje postoje u Planu su prevara. Alesandar kao primer navodi privatne parcele koje decenijama stoje ucrtane kao zelene površine, a za koje postoji sumnja da ih Grad neće nikad otkupiti. Postoji jedan skver za ozelenavanje i jedna površina kod Šelove pumpe, koja je praktično samo na papiru zelena površina i na kojoj se zapravo nalazi pumpa. Ovo su privatne parcele za koje je pitanje da li će ih vlasnici ikada prodati, odnosno da će ih grad otkupiti.

– Na tim parcelama postoje izgrađeni objekti. Da li su oni legalni ili ne, legalizovaće se ako nisu, a mi ostajemo praktično na jednom jedinom igralištu u naselju koje broji oko 20 hiljada stanovnika, a po njihovim procenama biće duplo više.

– Svo moguće gradsko zemljište koje je moglo da se pretvori u park pretvara se u višespratnice. Na ulazu u Novi Sad može da stoji  – Grad po meri investitora. Jedino što se gleda i što nam Generalni urbanistički plan govori jeste da će zgrade biti napravljene i da će građani zelenilo morati da potraže na nekom drugom mestu.

Aleksandar objašnjava da se u Novom Sadu već oseća prenaseljenost i preizgrađenost i da već nema dovoljno parking mesta, pa se preostale zelene površine već koriste za parking. Isti scenario se odvija i na poslednjoj zelenoj površini koja može da bude park na Telepu. Automobili zauzimaju i poslednje zelene oaze u ovom naselju koje briji oko 20 hiljada stanovnika, jer nemaju gde da se parkiraju.

– Zamislite ako će sve da izgleda kada podignu višespratnice na toj lokaciji i uz Bulevar – pesimistično zaključuje naš sagovornik.

Vijadukt na Telepu prolaziće građanima 5 metara od prozora, Novosađani pripremaju zbor

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
99 Shares
Share via
Copy link